СЕДИ ДОМА И ЧИТАЈ ДЕКАМЕРОН

#СедиДома и читај новели: „Кипарскиот крал и дамата од Гаскоња“

„Декамерон“ на Џовани Бокачо е книгата која најдобро коренспондира на ситуацијата во која се наоѓаме. Затоа, нашата идеја вели да читаме барем по една новела секој ден за да си пополниме дел од времето кое сега го имаме и тоа како вишок.

Бокачо ја издал „Декамерон“ во 1353 година и таа претставува збирка на 100 новели. За време на чумата во Фиренца, група млади луѓе (7 жени и 3 мажи), се засолнуваат во една куќа надвор од градот и за да не им биде здодевно за секој ден определуваат крал или кралица кој ќе кажува што да прават. Во текот на тие десет дена сите десетмина секој ден раскажуваат по еден расказ на определена тема зададена од одговорниот на денот.

Трет наш избор е приказната за кралот од Кипар кој трпен најразни навреди сè додека не се појавила една дама од Гаскоња.

„КИПАРСКИОТ КРАЛ И ДАМАТА ОД ГАСКОЊА“

Во времето на првиот крал на Кипар1, по освојувањето на Светата земја од страна на Готфрид од Бујон2, се случи една благородна дама од Гаскоња, која беше заминала на аџилак во Ерусалим, враќајќи се оттаму, да се најде на Кипар и од некои злосторници да биде навредена. Откако неутешно се јадосувала, помислила да оди да се пожали кај кралот. Но, некој ѝ рече дека трудот би ѝ бил залуден, бидејќи тој имал попустлив карактер и толку неспособен бил за ништо, така што не само туѓите злодела со правдина што не ги казнувал, туку безбројни неправди што нему му биле нанесувани со срамна страшливост ги поднесувал. Затоа, секој што бил за нешто гневен, си ја олеснувал душата нанесувајќи му навреди и срамоти.

Кога го слушна ова дамата, загуби секаква надеж дека ќе се одмазди, па за да си го олесни својот гнев, посака да ја прекори неспособноста на споменатиот крал, та застанувајќи во плач пред него, му рече:

– Господару мој, не дојдов кај тебе за да барам одмазда за неправдата што ми беше сторена, туку во замена за неа те молам да ме научиш како ги поднесуваш ти оние што слушам дека и тебе ти биле сторени, така што, научувајќи од тебе, ќе можам и јас мојата мирно да ја поднесам. Па, кога би можела, Бог ми е сведок за тоа, со драго срце би ти ја подарила, оти навистина толку добро сите ги поднесуваш.

Кралот, кој сѐ дотогаш беше страшлив и мрзлив, речиси како од сон да се разбуди, па почнувајќи од неправдата нанесена на оваа дама, која строго ја казни, оттогаш натаму стана опасен прогонувач на секој што ќе се осмелеше нешто да стори против честа на неговата круна.

1 Ги де Лисињан, ерусалимски владетел, станал првиот крал на Кипар (1194-1205) и втемелувач на повеќевековната династија што владеела со овој остров.
2 Готфрид од Бујон, еден од водачите на Првата крстоносна војна, кој го освоил Ерусалим во 1099 година.

реклама

Порнографски видеа и фотографии со девојки и жени од Гевгелија препраќани на социјалните мрежи

Read more

Коронавирус и имунитет – научно објаснето

Read more

Споредба на Хрватска и Србија

Read more

Филипче: Повеќе од 20 дена со стабилен број на хоспитализирани пациенти

Read more

Книги

Романот „Елитна проститутка“ го разбранува цел Балкан

Read more

Предлог за читање: „Вештица“ од Венко Андоновски

Read more

„Читањето е супермоќ“ – онлајн кампања на „Арс Ламина“

Read more

Предлог за читање: „Со затворени очи“ – Џош Малерман

Read more

Магазин

  • play_arrow

Коронавирус и имунитет – научно објаснето

Читај повеќе

Запалена статуата на Меланија Трамп во Словенија

Читај повеќе

Четири најчести грешки што ги правите за време на секс

Читај повеќе
  • play_arrow

Како ќе патуваме со авион во ковид иднината?

Читај повеќе
  • play_arrow

8-минутни вежби за стомачни со Памела Рајф

Читај повеќе

Зошто е добро да се јаде диња?

Читај повеќе

Секси шорцевите на Tesla распродадени за минута

Читај повеќе
  • play_arrow

Цел свет го знаеше како малиот Херкулес, а денес е непрепознатлив

Читај повеќе

Намирници кои го прочистуваат црниот дроб

Читај повеќе