Љубов и секс

Сексот треба да трае подолго отколку што си мислите

16. март 2017 - 13:19 | А.С.

Ако ја кликнавте оваа статија, сигурно сакате да дознаете точна бројка за тоа колку треба да трае една партија секс.

Да бидеме на чисто од старт, ни науката не може да го потврди тоа со точност.

Во едно истражување спроведено во 2005 година на 500 хетеросексуални двојки било откриено дека сексуалниот чин, од пенетрација до интравагинална ејакулација, траел од 33 секунди до 44 минути.

Разликата во времетраење е толку голема, што не може да се одреди просек со точност.

Сепак, зошто би се задоволувале или ограничувале со просекот?

Има начини да „си го подобрите времето“

Но, не заборавајте дека техниката и другите фактори како интимноста и довербата играат голема улога во квалитетот на сексуалниот чин.

Секс експертката Софи Сент Томас советува да си поставите цел од 45 минути, што е една минута повеќе од најдолгиот секс опфатен во истражувањето спомнато погоре.

Не мора секојпат да ја исполнувате таа цел, меѓутоа со определување на времетраењето ќе обратите внимание колку е важно секој сегмент да трае подолго.

Не ја заборавајте вашата реална цел

Ќе имате многу повеќе секс и ќе трае подолго, ако си ја повторувате оваа мантра: дамите први.

Не мора секогаш да се стремите кон 45 минути, како што може да потврди секој кој успеал да изведе „секс на брзинка“ наутро пред да замине на работа, но секогаш треба да ја ставите дамата на прво место кога станува збор за оргазам.

На жените обично им треба повеќе време да постигнат оргазам отколку на мажите, па ако таа заврши побрзо, вие ќе може да се фокусирате на вашиот оргазам.

Дури и да не „остварите“ 45 минути, партнерката ќе биде многу благодарна.

Само не бидете типот од 33 секунди.

Коментирај