Што е Комонвелтот и што ќе стане со него по смртта на кралицата Елизабета?

Комонвелтот денес го сочинуваат држави кои некогаш воглавно биле колонии на Британската Империја, меѓутоа, по смртта на кралицата Елизабета II се поставува прашањето која ќе биде неговата улога и дали новиот крал ќе продолжи да го управува.

Покрај улогата на кралица на Велика Британија и Северна Ирска која ја обавуваше повеќе од 7 децении, Елизабета II имаше и низа други важни функции. Една од најпознатите секако беше и лидер на Комонвелтот, чија историја е тесно поврзана со Британската Империја. Меѓутоа, иако за време на владеењето на кралицата Елизабета II беше под нејзина јурисдикција, но тоа не значи дека и нејзиниот син и наследник Чарлс III ќе биде на чело на оваа асоцијација.

Што значи зборот комонвелт?

Зборот комонвелт, односно commonwealth, е традиционален англиски термин за политичка заедница формирана за општо добро. Историски, бил синоним за република. Именката комонвелт значи „јавна благосостојба, општо добро или предност“ и потекнува од XV век.

Оригинално бил фраза и потекнува од старото значење на зборот wealth (богатство) кој порано значел well-being (благосостојба), а самиот е лабав превод на латинскиот res publica (република). Терминот буквално значи „општа благосостојба“. Во XVII век дефиницијата за комонвелт се проширила од својата оригинална смисла за „јавна бвлагосостојба“ (public welfare) или комонвелт и почнал да значи „држава во која врховната власт му е доделена на народот; република или демократска држава“.

Што е Комонвелт?

Комонвелт е организација составена од земји кои некогаш биле дел од Британската Империја. Официјално бил формиран во 1926 година како дел од договорот Балфорова декларација и претставува една од најстарите политички организации во светот - формирана пред Обединетите нации и НАТО. Како што се наведува на веб-страницата на асоцијацијата, денес нејзината цел е „поддршка на владите на земјите-членки и партнерство со широкото Комонвелт семејство и останатите, подобрување на благосостојбата на сите нејзини граѓани како и унапредување на заедничките интереси на глобално ниво“.

Знамето на Комонвелтот

Со текот на времето на организацијата ѝ се придружиле 56 земји, меѓу кои се и 3 европски, 8 азиски, 11 од Пацификот, 13 од Карибите и Америка, како и 21 од Африка. Најмала членка е пацифичката нација Науру која брои околу 10 илјади жители, додека најголема е Индија со 1,4 милијарди. Со други зборови, во Комонвелтот живеат вкупно околу 2,5 милијарди луѓе.

Земјите-членки на Комонвелтот (со зелено)

Познавачите на состојбите тврдат дека иако звучи логично да кралот Чарлс III по смртта на својата мајка автоматски стане лидер на Комонвелтот, тој технички не е. Причината за ова лежи во фактот што управувањето со асоцијацијата не е одредено преку семејна лоза и директно наследство, туку преку демократски избори - него мора да го изгласаат лидерите внатре во организацијата.

По смртрта на кралицата, генералната секретарка на Комонвелтопт, Патриша Скотланд, се обрати со зборовите: „Нејзиното Височество го сакаше Комонвелтот, а Комонвелтот ја сакаше неа“ и додаде дека за време на својот живот го исполнила ветувањето кое го даде кога дојде на чело на организацијата во 1947 година, а ги посети и сите земји-членки и од 1971 до 2018 година пропушти само еден состанок на шефовите на владите.

реклама

Чистка во Грција: Панично се собираат чадори и маси од плажите

Read more

Зошто има сè поголем број случаи на рак на пенис низ светот?

Read more

Кога Данела ќе плива во Вардар?

Read more

Убиен 31-годишен припадник на АРМ по приватна расправија

Read more

Вести

Единствен освен Земјата има море, езера и дожд: Сателитот на Сатурн и натаму интригира

Read more

Кој го изградил Мачу Пикчу? Откривање на нејасната историја на градот на Инките

Read more

Кога роботите ќе почнат да бришат прашина наместо да ни ги земаат работните места?

Read more

Достапна е јавна бета верзија на iOS 18: Што е ново?

Read more
 

Гик

Дали новиот Android 15 ги претвора смартфоните во десктоп компјутери?

Читај повеќе

Единствен освен Земјата има море, езера и дожд: Сателитот на Сатурн и натаму интригира

Читај повеќе
  • filter

Кој го изградил Мачу Пикчу? Откривање на нејасната историја на градот на Инките

Читај повеќе
  • filter

Смартфонот OnePlus Nord 4 пристигна со метално куќиште и уникатен дизајн

Читај повеќе

Кога роботите ќе почнат да бришат прашина наместо да ни ги земаат работните места?

Читај повеќе

Достапна е јавна бета верзија на iOS 18: Што е ново?

Читај повеќе

Климатските промени ги прават деновите подолги - ова не се случило со милениуми

Читај повеќе
  • play_arrow

Редок вид кит исплива на брег во Нов Зеланд: Научниците не знаат речиси ништо за него

Читај повеќе

Откриена пештера на Месечината може да стане дом за астронаути

Читај повеќе