Што значат чудните аурори снимени на Јупитер?

Вселенското летало Juno на НАСА сними прстенести аурори како се распрснуваат над половите на планетата.

Апаратот за анализа на спектарот на електромагнетно зрачење, ултравиолетовиот спектрограф (UVS), на вселенското летало Juno, го забележа овој феномен, кој се карактеризира со слаби емисии во форма на прстени, кои се шират со брзина помеѓу 3,3 и 7,7 километри во секунда.

Научниците од Southwest Research Institute (SwRI), каде што е изграден UVS, веруваат дека овие емисии на ауроралните емисии се предизвикани од наелектризирани честички што доаѓаат од работ на масивната магнетосфера на Јупитер, пишува Space.com.

„Сметаме дека овие новооткриени слаби ултравиолетови емисии потекнуваат милиони километри далеку од Јупитер, во близина на неговата магнетосфера. Сончевиот ветер е струја на наелектризирани честички што ги испушта Сонцето. Кога ќе стигнат до Јупитер, тие честички реагираат со неговата магнетосфера на начин што не сепак јасен за нас“, вели космологот Винсент Хуе од SwRI.

Магнетосферата на Јупитер

Слично како и на Земјата, феноменот на поларната светлина на Јупитер е поврзан со наелектризирани честички во рамките на магнетосферата на планетата. Магнетосферата е област околу планетите и нивните природни сателити во кои магнетното поле се обликува во интеракција со Сончевиот ветер (на сликата подолу).

Но, разликата е во тоа што магнетосферата на Јупитер е околу 20.000 пати посилна од онаа на Земјата, што значи дека овој гасовит џин може да го одбие приближувањето на Сончевиот ветер од растојание од 6 милиони километри.

Експертите веруваат дека наелектризираните честички што ги забележа UVS доаѓаат од надворешните делови на магнетосферата, каде плазмата на Сончевиот ветер реагира со јовијанската плазма. Алтернативно, новооткриениот аурорален феномен може да биде резултат на магнетни феномени на дневната страна на планетата, при што меѓупланетарните магнетни полиња се конвергираат, преуредуваат и повторно се поврзуваат.

„Научниците сè уште не ја разбираат улогата на Сончевиот ветер во модерирањето на аурорите на Јупитер“

„И покрај децениското набљудување, научниците сè уште не ја разбираат целосно улогата на Сончевиот ветер во ублажувањето на емисиите на аурори на Јупитер. Магнетосферската динамика на Јупитер, движењето на наелектризирани честички во рамките на нејзината магнетосфера, во голема мера е контролирана од 10-часовната ротација на Јупитер, најбрза во Сончевиот Систем. Која е точната улога на Сончевиот ветер сè уште е тема на расправа“, рече астрономот Томас Грејтхаус од SwRI.

Експертите сметаат дека се потребни дополнителни истражувања за целосно разбирање на процесите што ги создаваат овие новооткриени емисии.

Студијата насловена Detection and Characterization of Circular Expanding UV‐Emissions Observed in Jupiter's Polar Auroral Regions е објавена во стручното списание Journal of Geophysical Research: Space Physics.

реклама

Шест знаци дека пиете премногу вода

Read more

Милијарда долари за да може Ever Given да излезе од Суецкиот Канал

Read more

Европол: Албанија извор на дрога, транспортот оди главно по морски пат до Италија

Read more

Колку секс е навистина потребно за среќна врска?

Read more

Наука

AlphaDog  - кинескиот одговор на роботското куче на Boston Dynamics

Read more

Какви последици може да има патувањето до Марс врз човечкото тело?

Read more

5.200 тони вселенска прашина паѓаат на Земјата секоја година

Read more

Епохално откритие: Археолозите го најдоа „Златниот град“ во Египет

Read more
 

Гик

  • play_arrow

Дали ја откривме најдобрата Суперземја досега?

Читај повеќе

Што подготвуваат од Apple за овој април?

Читај повеќе
  • filter

Како изгледаше првиот Apple компјутер пред 45 години?

Читај повеќе
  • play_arrow
  • filter

AlphaDog  - кинескиот одговор на роботското куче на Boston Dynamics

Читај повеќе
  • filter

Samsung летово ќе ги покаже новите смартфони на преклоп

Читај повеќе

Што да направите доколку мобилниот ви падне во вода?

Читај повеќе

Падна одлука: Контаминираната вода од Фукушима сепак ќе заврши во океанот

Читај повеќе

Нура ал Матруши влезе во историјата како првата арапска астронаутка

Читај повеќе

Популарни PlayStation франшизи доаѓаат на мобилни уреди

Читај повеќе