Симпозиум за биомедицина: Во која насока се движи македонската наука?

На 31.01.2020 во аудиториумот на Жан Митрев Клиниката со почеток во 11:30 до 17:00 часот ќе се одржи еднодневен настан, Симпозиум за биомедицина: Во која насока се движи македонската наука?

Целта на симпозиумот ќе биде запознавање со македонската наука презентирана преку работата на реномирани научници коишто работат во Македонија.

Настанот е организиран од Научната единица и Лабораторијата за генетика и персонализирана медицина во Жан Митрев Клиниката.

Организаторите нагласуваат дека го охрабруваат поставувњето прашања и отворањето дискусии во текот на настанот.

Говорници на симпозиумот ќе бидат:

Д-р Александар Петличковски од Институтот за имунобиологија и Хуман Генетика при Медицинскиот факултет – “Интолеранција на глутен, модерна епидемија?”

Д-р Горан Кунгуловски, Био Инженеринг Доо – “Генетски аберации во епигенетски фактори и нивната улога во канцерната биологија и имунотерапијата”.

Д-р Катарина Давалиева, Истражувачки центар за генетско инженерство и биотехнологија “Георги Д. Ефремов” при МАНУ – “Откривање на биомаркери со квантитативна протеомика: Искуства во ИЦГИБ”

Д-р Митко Младенов, Природно-математички факултет, УКИМ – “BK каналите се медијатори на вазоактивниот ефект на континуирано присутен NO”.

Д-р Родни Росалиа, Жан Митрев Клиника – “Имуниот систем и кардиоваскуларните болести: инфламацијата е асоцирана со лош клинички исход после кардиоваскуларна операција”

Ќе бидат вклучени и кратки презентации на млади лекари.

Настанот е бесплатен и е наменет за сите млади научници, ентузијасти за наука, членови на научни тимови, дипломци, магистранти, докторанти, професори и лекари.

Бидејќи бројот на седишта во аудиториумот е ограничен, заинтересираните треба да го потврдат своето присуство на e-mail адресата genetskalab@zmc.mk.

реклама

Кејот на Вардар имал калдрма...

Read more

Филипче: Состојбата со COVID-19 се влошува

Read more

Дали сте слушнале за правилото од „шест минути“ во сексот?

Read more

Секс-поза која ветува длабока пенетрација и силни оргазми

Read more

Македонија

Шахпаска: Остануваме на ставот дека родителите треба да се вратат на работа

Read more

Колку училишта ги исполнуваат условите за настава со физичко присуство?

Read more

Банките предвреме ќе ја исплатат пензијата за септември

Read more

Театрите и кината ќе работат според Протоколот за организирање настани

Read more

Вести

Шахпаска: Остануваме на ставот дека родителите треба да се вратат на работа

Читај повеќе

Колку училишта ги исполнуваат условите за настава со физичко присуство?

Читај повеќе

Банките предвреме ќе ја исплатат пензијата за септември

Читај повеќе

Театрите и кината ќе работат според Протоколот за организирање настани

Читај повеќе

Студентските и средношколските домови ќе се отворат со намален капацитет, но одбиените ќе добијат надомест

Читај повеќе

Дневен преглед на состојбата со COVID-19 во светот

Читај повеќе

Организаторите на Нобелова награда се откажаа од традиционалната церемонија во Стокхолм

Читај повеќе

Трамп: Кина мора да одговара пред светот поради COVID-19

Читај повеќе

Филипче: Регионалната работна група интензивно работи на одлука за отворање на границите

Читај повеќе