Скапа играчка: Кој може да си дозволи електричен автомобил?

Овој тип на возило сè уште има скромен удел во продажбата во земјите на ЕУ.

Додека Европската Унија забранува дизели и бензинци, многу возачи во земјите со понизок стандард, дури и оние кои сè уште не се членки на ЕУ - како што е Македонија - се прашуваат каква иднина ги чека.

Факт е дека електричните и plug-in хибридни автомобили, односно оние чии батерии можат да се полнат на полначи, сепак имаат високи цени, така што тие претежно се привилегија на возачите во земјите на ЕУ со поголема економска моќ, како што се скандинавските.

Таму, учеството на продажбата на овој вид возила е значително поголемо отколку, да речеме, во Хрватска или балтичките земји.

Дека има големи разлики во продажбата на електрични автомобили и plug-in хибриди во ЕУ, покажа новата студија спроведена од ACEA (Здружение на производители на автомобили во Европа).

Анализата јасно покажува дека разликите во продажбата ја следат разликата во животниот стандард помеѓу земјите.

Електричните автомобили и plug-in хибридите сочинуваат 10,5 проценти од сите нови возила продадени во ЕУ минатата година. Во исто време, нивниот удел беше помалку од три проценти во дури 10 земји-членки.

Анализата на ACEA покажува дека постои директна врска помеѓу побарувачката за електрифицирани автомобили и бруто националниот производ на земјата (БДП) по глава на жител.

Ова значи дека цената е сè уште важен фактор за да се одлучи кој тип на автомобил да се купи.

Португалија - исклучок што го потврдува правилото

Единствен исклучок од ова правило е Португалија, каде уделот на пазарот на електрични автомобили и хибриди со приклучок достигна 13,6% во 2020 година, и покрај фактот дека земјата е една од оние со релативно ниски просечни примања.

Во извештајот на ACEA се наведува кои земји имаат најголем број електрични и plug-in возила, како и БДП по глава на жител во 2020 година. Погледнете ја листата:

1. Шведска - процент на електрични и приклучни хибриди 32,2%, БДП по глава на жител 45.610 евра

2. Холандија - процент на електрични и приклучни хибриди 25%, БДП по глава на жител 45.790 евра

3. Финска - процент на електрични и приклучни хибриди 18,1%, БДП по глава на жител 42,940 евра.

Од друга страна, наведени се и земјите со најмал удел на електрични и приклучни хибридни возила:

1. Кипар - процент на електрични и приклучни хибриди 0,5%, БДП по глава на жител 23.580 евра

2. Литванија - процент на електрични и приклучни хибриди 1,1%, БДП по глава на жител 17.460 евра

3. Естонија - процент на електрични и приклучни хибриди 1,8%, БДП по глава на жител 20,440 евра

Кога станува збор за нашиот регион, на самото дно, Хрватска е на четвртото место со процент на електрични и приклучни хибридни возила од само 1,9% и БДП по глава на жител од 12.130 евра.

Покрај тоа, петте земји со најмала побарувачка за вакви автомобили, исто така, имаат многу малку полначи - секоја од нив има само по еден процент удел на полначи во споредба со ЕУ како целина.

Конечно, Норвешка, која не беше вклучена во студијата, е атипична на неколку начини - како земја со најголем БДП и истовремено пристапни цени на електрични и приклучни хибриди (во споредба со другите автомобили) благодарение на бројните даночни олеснувања .

Заклучокот е дека ако ЕУ сака електрична подвижност за сите свои членки, таа и производителите на автомобили имаат голема работа - да ги направат електричните автомобили подостапни... Засега, тие се претежно скапи играчки за богатите.

реклама

Мајстор на денот: Погодил 7 пара и фатил 23 денари

Read more

Италија личи на чизма, Албанија на кондом, а Македонија?

Read more

Жените открија во кои секс пози најтешко доживуваат оргазам

Read more

Имот над 30 илјади евра чие потекло нема да може да се докаже ќе биде конфискуван

Read more

Авто новости

Новото ремек дело на Ferrari пристигнува во ноември

Read more

Како да откриете дали автомобилот што сакате да го купите бил поплавен?

Read more

Дали адитивите за гориво навистина помагаат?

Read more

За колку ќе се продаде Yugo Cabrio од 1990 година со поминати 595 километри?

Read more
 

Автомобили

Новото ремек дело на Ferrari пристигнува во ноември

Читај повеќе

Како да откриете дали автомобилот што сакате да го купите бил поплавен?

Читај повеќе

Дали адитивите за гориво навистина помагаат?

Читај повеќе
  • filter

За колку ќе се продаде Yugo Cabrio од 1990 година со поминати 595 километри?

Читај повеќе
  • play_arrow

Сцени од снимањето на новиот Џејмс Бонд: Во главната улога најбрзиот Land Rover

Читај повеќе

Едноставни трикови како да ги исчистите седиштата во автомобилот

Читај повеќе
  • filter

Се продаваат 13 возила од филмот „Mad Max: Fury Road“

Читај повеќе

И бојата има врска со цената кога продавате автомобил на старо

Читај повеќе
  • filter

Toyota го претстави RAV4 Adventure

Читај повеќе