Свет

Skyborg овозможува воени авиони да контролираат дронови

23. мај 2019 - 12:19 | Б.С.Б.

Американските воздухопловни сили се надеваат дека дронот Xq58-A Valkyrie еден ден ќе ги следи борбениот авион F-35 и новата верзија на авионот F-15EX.

Борбените авиони F-35 и F-15EX во иднина би можеле да добијат дрон дизајниран да ја преземе улогата на извидувач и да врши различни задачи како што е летање напред и скенирање на небото од евентуални воздушни закани, пренесува Defense News. Програмата исто така ќе се фокусира и на системот за вештачка интелигенција Skyborg.

Станува збор за дронот XQ-58 Valkyrie кој ќе биде дел од опремата на F-35 и на F-15EX, опремени со хардвер и софтвер за контролирање на автономни дронови. Дроновите ќе ги придружуваат авионите во борба, ќе летаат напред со вклучени радари и ќе детектираат непријателски авиони. Во меѓувреме, авионот ќе оперира со исклучен радар, со што ќе биде тешко да се детектира. Еднаш штом дроновите детектираат непријателска цел, пилотот може да ги испука проектилите.

Дроновите XQ-58A Valkyrie се направени од Kratos Defence и се опремени со Skyborg систем на вештачка интелигенција на Air Force.

Коментирај