Култура

Слика на Моне продадена за 81,4 милиони долари

17. ноември 2016 - 10:15 | Макфакс

Слика на францускиот сликар Клод Моне, наречена „Стог сено“, се продаде за рекордни 81,4 милиони долари на аукција што во Њујорк ја организираше аукциската куќа Christie’s.

Конечната цена речиси двојно ја надмина почетната проценка од 45 милиони долари.

Аукцијата траеше неполни 15 минути, што е невообичаено за продажба од овој формат.

„Стог сено“ е дел од серијата што Моне ја наслика во зимата 1890/91 во својата куќа во Нормандија. 

 

Коментирај