Со УВ светло откриле скриено поглавје во Евангелието по Матеј

Додека истражувале стар палимпсест научници успеале да откријат изгубен дел од превод на библиски текст. Со помош на УВ светло бил откриен дел од стари сириски преводи што датираат од III век.

Научници од Австрија објавија дека со помош на УВ светло откриле скриено поглавје од библиски текст кое датира од пред 1750 години. Станува збор за сириски превод на 11 и 12 поглавје од Евангелието по Матеј кое се наоѓало под три слоја на ракописи.

„Традицијата на сириското христијанство познава неколку преводи на Стариот и Новиот завет. До неодамна се знаеше дека само два ракописа содржат старосириски превод на евангелието“, вели Григориј Кесел од Австриската академија на науките.

Слоеви текстови...

Пергаментот во средниот век не бил лесно достапен материјал, поради што старите ракописи често биле бришени и над нив бил пишуван нов текст - ова се нарекува палимпсест. Токму тоа се случило и во овој случај, кога некој писар во Палестина избришал сириски текст стар неколку века. Според некои проценки потекнува од III век, а над него бил напишан нов текст во VI век.

Истражувачите што работеле на овој проект тврдат дека ракописот е познат уште од средината на XX век, но дека бил повторно откриен во 2010 година - за деценија подоцна конечно да биде и дигитализиран. При дигитализацијата биле користени и УВ светла за детално да се истражи секој детаљ, што и довело до откритието.

URL

Новооткриената верзија е текст од 11 и 12 поглавје од Евангелието по Матеј, што првично било дел од стари сириски преводи. Поради тоа нуди „единствена капија“ за истражувачите да ги разберат најраните фази од текстуалната еволуција на Библијата и укажува на некои разлики во однос на модерните преводи.

На пример, оригиналната грчка верзија на Евангелието по Матеј 12:1 - која денес најчесто се користи - вели: „Во тоа време, Исус одеше низ посевите во сабота; а Неговите ученици огладнија и почнаа да скубат класје и да јадат“.

Новоотриениот сириски превод е малку поинаков, бидејќи во него пишува „почна да бере класје, да го трие во рацете и да јаде“.

Резултатите од истражувањето се објавени во New Testament Studies.

Тагови
реклама

Чистка во Грција: Панично се собираат чадори и маси од плажите

Read more

Убиен 31-годишен припадник на АРМ по приватна расправија

Read more

Земјотрес во Скопје

Read more

По 14 години изградба Путин го отвори автопатот меѓу Москва и Санкт Петербург

Read more

Вести

Единствен освен Земјата има море, езера и дожд: Сателитот на Сатурн и натаму интригира

Read more

Кој го изградил Мачу Пикчу? Откривање на нејасната историја на градот на Инките

Read more

Кога роботите ќе почнат да бришат прашина наместо да ни ги земаат работните места?

Read more

Достапна е јавна бета верзија на iOS 18: Што е ново?

Read more
 

Гик

Дали новиот Android 15 ги претвора смартфоните во десктоп компјутери?

Читај повеќе

Единствен освен Земјата има море, езера и дожд: Сателитот на Сатурн и натаму интригира

Читај повеќе
  • filter

Кој го изградил Мачу Пикчу? Откривање на нејасната историја на градот на Инките

Читај повеќе
  • filter

Смартфонот OnePlus Nord 4 пристигна со метално куќиште и уникатен дизајн

Читај повеќе

Кога роботите ќе почнат да бришат прашина наместо да ни ги земаат работните места?

Читај повеќе

Достапна е јавна бета верзија на iOS 18: Што е ново?

Читај повеќе

Климатските промени ги прават деновите подолги - ова не се случило со милениуми

Читај повеќе
  • play_arrow

Редок вид кит исплива на брег во Нов Зеланд: Научниците не знаат речиси ништо за него

Читај повеќе

Откриена пештера на Месечината може да стане дом за астронаути

Читај повеќе