Македонија

Собранието усвои три од законите за чие стапување во сила Иванов не ги потпиша указите

16. мај 2019 - 16:34 | МИА

Скопје, 16 мај 2019 (МИА) – Собранието на Република Северна Македонија денеска во рамки на 97-та седница усвои три закони во трето читање што беа вратени во Парламентот зашто поранешниот претседател Ѓорѓе Иванов одби да ги потпише указите за нивно стапување во сила.

На седницата беа усвоени Законите за Судскиот совет на Република Северна Македонија, Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер и Закон за инспекциски надзор.

Ова се дел од законите кои беа усвоени во изминатиот период, но не стапија на сила поради непотпишувањето на указите од страна на Иванов, со образложение дека нема да потише ниту еден закон со новото име на земјата.

Собранието продолжи со работа со точки кои се останати на дневен ред на 94-та седница. 

Коментирај