Сондата Voyager 1 на НАСА има мистериозен проблем

Сондата Voyager 1, која американската вселенска агенција НАСА ја лансираше во вселената пред 45 години, има проблем кој сè уште е мистерија за научниците на Земјата.

Voyager 1 продолжува со мисијата и покрај сите години и тоа на оддалеченост од 23,3 милијарди километри. И понатаму прима и извршува команди кои се испраќаат на НАСА, исто така собира и испраќа научни податоци.

Но, отчитувањата на системот за артикулација на висината и контролниот систем кој ја контролира ориентацијата на вселенското летало во вселената не се совпаѓаат со оние на кои што Voyager моментално работи. Споменатиот систем обезбедува антената на сондата да остане насочена кон Земјата за да може Voyager да ги собере податоците на НАСА.

Поради меѓуѕвездената локација на Voyager, на светлината се потребни 20 часа и 33 минути да патува во една насока, така што повикот и одговорот на една порака меѓу НАСА и Voyager трае два дена. Досега, тимот на Земјата веруваше дека системот и понатаму работи, но отчитувањата се невозможни. Сепак, проблемот не предизвика нешто што би го активирал безбедносниот мод на вселенското летало.

Интересно е што сигналот на Voyager и понатаму е силен како и поран. Што значи дека неговата антена е насочена кон Земјата. Тимот се обидува да открие дали овие неточни податоци доаѓаат директно од инструментот или ги предизвикува друг систем.

„Додека не се разбере подобро природата на проблемот, тимот не може да знае дали тоа ќе влијае на сондата и колку долго може да собира и испраќа податоци, ваквата мистерија на некој начин е вообичаена во оваа фаза од мисијата“, вели Сузан Дод, водач на проектот Voyager 1 и 3 во Лабораторијата на НАСА во Пасадена, Калифорнија.

Ако во некој случај не се пронајде решение, тогаш научниците едноставно ќе треба да се адаптираат, а можно е проблемот да се реши со промена на софтверот.

Тагови
реклама

Хороскопски знаци на кои постојано им е потребно внимание

Read more

Србин уапсен во Грција, Хрватска го бара за воени злосторства

Read more

Дончиќ ги смени навиките и никогаш не изгледал подобро

Read more

Македонија или Див Запад: „Жолта минута“ на Арбер Адеми од ДУИ

Read more

Вести

Разјаснета причината за небесниот феномен над Нов Зеланд

Read more

Windows 98 веќе нема да го придвижува вселенското летало во орбита околу Марс

Read more

На површината на Месечината забележан необичен кратер

Read more

Копачи на злато откопаа совршено сочуван мамут стар 30.000 години

Read more
 

Гик

  • filter

Разјаснета причината за небесниот феномен над Нов Зеланд

Читај повеќе

Windows 98 веќе нема да го придвижува вселенското летало во орбита околу Марс

Читај повеќе

На површината на Месечината забележан необичен кратер

Читај повеќе

Нешто чудно се случува со Сонцето, можеби погрешно го набљудуваме

Читај повеќе
  • filter

Копачи на злато откопаа совршено сочуван мамут стар 30.000 години

Читај повеќе

Научниците конечно го видоа јадрото на Јупитер: „Јадел“ планети

Читај повеќе

Michelin од стари гуми прави каивчиња за специјален часовник

Читај повеќе

Познат изгледот и спецификациите на Asus ROG Phone 6

Читај повеќе

Откриена најголемата бактерија на светот, видлива е со голо око

Читај повеќе