Становите од поранешна ЈНА ќе може да се откупуваат, барањата се поднесуваат до 15 јануари

Скопје, 27 септември 2021 (МИА) – Припадниците од Министерството за одбрана и од Армијата кои речиси три децении живеат во станови добиени од фондот на поранешна ЈНА, без право да добијат сопственост, отсега ќе имаат можност да ги откупат.

До 15 јануари 2022 ќе треба да поднесат барање за откуп на станот до комисијата формирана во рамки на Министерството за транспорт и врски.

Право на откуп ќе имаат оние лица кои имаат решение за користење на станот, а се државјани на Северна Македонија, лица кои се или биле вработени во Министерството за одбрана и во Армијата најмалку десет години или се стекнале со право на пензија, како и лица од семејства во кои сопственикот е починат, но имаат документ за користење на станот.

Со барањето за купување на станот, треба да се поднесе и решение за користење на станот, фотокопија од лична карта, уверение за државјанство, потврда од Агенцијата за катастар на недвижности со кое се потврдува дека корисникот нема стан или куќа во своја сопственост или во сопственост на член од неговото семејство, како и потврда од Министерството за одбрана дека корисникот е во работен однос во МО и во АРМ најмалку десет години.

– Документацијата се доставува во оргинал или копија заверена на нотар, не постара од шест месеци. Во однос на продажната цена на станот, таа се утврдува врз основа на градежната вредност, трошоците за уредување на градежното земјиште, местоположбата и амортизацијата на станот. Цената ја утврдува АД за стопанисување со станбен и деловен простор од значење за Републиката, појасни министерот за транспорт и врски Благој Бочварски на денешната заедничка прес-конференција со министерката за одбрана Радмила Шекеринска.

Право на откуп ќе немаат оние корисници на станови кои веќе имаат стан или куќа во лична сопственост или во сопственост на некој член на домаќинството.

Корисниците на станови кои нема да поднесат барање за откуп, ќе случат договор за закуп, односно договор за користење со месечна кирија што ќе ја определи АД за стопанисување со станбен и деловен простор.

Според министерката за одбрана, со ова се решава децениски станбен проблем на дел од сегашните и поранешните припадници на Министерството за одбрана и на Армијата.

–  Ова е една од темите која ја отвори Генералштабот и многу припадници кои работата во Армијата уште во далечната 2018 година. Тогаш се сретнавме за првпат и можев да видам дека нашите сегашни вработени во Министерството за одбрана и некои поранешни пензионери веќе беа уморни од нереализираните ветувања дека ова прашање ќе се реши. Еден период им било ветувано дека ќе можат да ги откупат становите, еден период дека ќе можат да добијат стан во рамки на т.н. проект „АРМ мој вистински дом“, но годините минувале, а ова прашање не е никогаш решено. На првите состаноци кога реков дека ова прашање може да се реши, свесна бев дека на другата страна има многу голема недоверба. Од тој момент започнавме да комуницираме со сите институции, а соработуваме и со Собранието бидејќи и тие беа контактирани од поранешни припадници на Армијата, рече Шекеринска.

Деновиве, како што посочи, завршени се сите неопходни чекори за да почне да се применува Законот за продажба на станови од поранешниот фонд на ЈНА, кој Собранието го донесе на 15 јули. Во рамки на Министерството за транспорт и врски формирана е комисијата составена од членови на повеќе институции, која ќе одлучува по барањата.

– Постапуваме по сите правила и го изодевме потешкиот пат затоа што сметавме дека мора да бидеме одлучни да го решиме проблемот, подвлече Шекеринска.

Корисниците на станови од поранешна ЈНА досега ги користеа становите без право да се стекнат со сопственост.

реклама

Избрани 31 градоначалник во првиот круг, ВМРО-ДПМНЕ со најмногу победници

Read more

Малолетната ќерка на Хајди Клум позираше со разголени гради за Rollacoaster

Read more

Апасиев: Имаме советници во над 30 општини

Read more

Кање со бизарна маска се појави на свадба кај синот на најбогатиот човек во светот

Read more

Македонија

ДИК: Градоначалници добија 34 општини, првиот круг ќе се повтори во две општини

Read more

Прес-конференција на Државната изборна комисија (во живо)

Read more

Заев: Граѓаните пратија порака и ние таа порака мораме да ја слушаме

Read more

107 нови случаи од 1668 тестирања, 19 лица починаа од COVID-19

Read more
 

Вести

  • play_arrow

ДИК: Градоначалници добија 34 општини, првиот круг ќе се повтори во две општини

Читај повеќе
  • play_arrow

Прес-конференција на Државната изборна комисија (во живо)

Читај повеќе

Заев: Граѓаните пратија порака и ние таа порака мораме да ја слушаме

Читај повеќе

Жртвите во нападот во Норвешка не се убиени со лак и стрела, тврди полицијата

Читај повеќе

Словенечката опозиција бара оставка од Владата по смртта на вакцинирана девојка

Читај повеќе

107 нови случаи од 1668 тестирања, 19 лица починаа од COVID-19

Читај повеќе

НАТО ѝ одговори на Русија

Читај повеќе

Русија ги прекинува дипломатските односи со НАТО

Читај повеќе

Официјално: ВМРО-ДПМНЕ победи во Гази Баба и Кисела Вода, втор круг во Чаир

Читај повеќе