Строматолити: Камења слични на марсовските кои ја кријат тајната на животот

Строматолитите распослани ширум светот претставуваат необични формации кои во себе ја чуваат тајната за потеклото на животот на нашата планета.

Под нас се наоѓаат слоеви од камења и земјиште кои се таложеле со милиони години, а во нив има траги од некогашниот живот и докази за еволуцијата. Некои од овие карпи, како што се строматолитите - настрануваат од фотосинтетски микроби, и можат да бидат стари и над 3 милијарди години. Токму една таква карпа е пронајдена во Западна Австралија во формацијата Дресер, а со нејзино проучување научниците дошле до интересни откритија.

Имено, со цел да откријат што се наоѓа во карпите кои по својот состав многу наликуваат на формациите кои се наоѓаат на Марс, палеонтологот Кејрон Хикмен-Луис од Природниот музеј во Лондон и неговиот тим ги искористиле предностите на модерната технологија и направиле 2D и 3D снимки со висока резолуција. На нив воочиле нерамни слоеви, составени од помали куполи - кои укажуваат на процесот на фотосинтеза кој го обавувале микробите заробени во внатрешноста на строматолитите и тоа пред дури 3,48 милијарди години.

Сепак, додаваат дека ова најверојатно не се најстарите траги од живот откриени на нашата планета, бидејќи таа чест можеби им припаѓа на строматолитите откриени на Гренланд - стари 3,7 милијарди години, или можеби дури и на едни микрофосили од Канада за кои постои сомнеж дека се стари 4,29 милијарди години. Тие додаваат дека е многу тешко да се разликува биолошки живот од неорганските процеси во овие карпи, така што овие и слични наоди се многу контроверзни и потребно е многу проучување за да се дојде до прецизни податоци.

Резултатите кои ги објави списанието Geology укажуваат на тоа дека т.н. микробни простирки од строматолити откриени во формацијата Дресер, настанале во плитка лагуна во која се наоѓале хидротермални отвори поврзани со океанот. А, интересен податок е тоа што научниците во иднина ќе можат на сличен начин да ги проучуваат формациите на Марс кои имаат сличен состав.

Тагови
реклама

Руска докторка открива која храна е „гориво за канцер“ по 40-тата година

Read more

Апасиев: Убиецот на Ибе Паликуќа сега има улица во Скопје

Read more

Снег во Шведска - 118 години тоа не се случило во овој период од годината

Read more

Зошто археолозите стравуваат да ја отворат гробницата на првиот кинески император?

Read more

Наука

Дали црните дупки се зголемуваат како што универзумот се шири ?

Read more

Што ако НАСА воопшто не постоеше?

Read more

Археолог случајно ја откри најстарата дрвена градба, направена пред 500.000 години

Read more

Каде е антиуниверзумот во кој времето тече наназад?

Read more
 

Гик

  • filter

Xiaomi ги претстави Redmi Note 13, 13 Pro и 13 Pro+

Читај повеќе

Дали црните дупки се зголемуваат како што универзумот се шири ?

Читај повеќе
  • play_arrow

Што ако НАСА воопшто не постоеше?

Читај повеќе

Xiaomi Redmi Note 13 Pro ќе има невообичаено висок капацитет на меморија и брзина на полнење

Читај повеќе

Каква црвена боја се користи низ Европа?

Читај повеќе

Facebook го смени логото, ја забележувате ли разликата?

Читај повеќе

Најголемата соларна термална платформа во Европа никна во Белгија

Читај повеќе
  • filter

Археолог случајно ја откри најстарата дрвена градба, направена пред 500.000 години

Читај повеќе
  • play_arrow

Во САД се отвора првата фабрика за производство на хуманоидни роботи

Читај повеќе