Студија одговори на вечното прашање: Дали мажите и жените можат да бидат „само пријатели“?

Истражувачите ги прашале жените и мажите кои се пријатели што навистина мислат - и добиле многу различни одговори.

Дали хетеросексуалните мажи и жени можат да бидат само пријатели? Секојдневното искуство сугерира дека неромантичните пријателства меѓу мажите и жените не само што се можни, туку се и многу чести.

Мажите и жените живеат и работат рамо до рамо, и генерално се чини дека можат да избегнат спонтано да завршат в кревет заедно.

Сепак, останува можноста овој навидум платонски соживот да е само фасада, елабориран танц кој ги маскира безбројните сексуални импулси што клокотат веднаш под површината.

Новото истражување од Универзитетот во Висконсин во САД сугерира дека можеби има одредена вистина во оваа можност - дека можеме да мислиме дека сме способни да бидеме „само пријатели“ со претставници од спротивниот пол, но можноста (или воочената можност) за „романса“ е често веднаш зад аголот, чекајќи да се нафрли во најнеповолниот момент.

За да ја истражат одржливоста на навистина платонските пријателства со спротивниот пол, истражувачите донесоа 88 парови на пријатели од спротивен пол во лабораторија. Приватноста беше најважна овде - на пример, замислете ги последиците ако двајца пријатели дознаат дека едниот - и само еден - има неискажани романтични чувства кон другиот за време на нивната врска.

За да обезбедат искрени одговори, истражувачите не само што ги следеа стандардните протоколи во врска со анонимноста и доверливоста, туку бараа и од двајцата пријатели да се согласат - вербално и еден пред друг - да се воздржат од дискусија за студијата, дури и откако ќе го напуштат објектот за тестирање.

Овие парови потоа беа разделени и на секој член од секој пар му беа поставени низа прашања во врска со неговите или нејзините романтични чувства (или немањето романтични чувства) кон пријателот со кој присуствуваа на студијата.

Резултатите укажуваат на големи родови разлики во тоа како мажите и жените ги перцепираат пријателствата од спротивниот пол. Мажите многу повеќе ги привлекувале женските пријателки отколку обратно.

Всушност, оценките на мажите за тоа колку се привлечни за нивните пријателки практично немаа никаква врска со тоа како тие жени всушност се чувствуваат, и речиси сè беше поврзано со тоа како се чувствуваат самите мажи. Во суштина, мажите претпоставувале дека секоја романтична привлечност што ја доживеале е взаемна и биле слепи за вистинското ниво на романтичен интерес што го чувствуваат нивните пријателки.

Жените исто така беа слепи за размислувањето на нивните пријатели од спротивниот пол; бидејќи жените генерално не ги привлекувале нивните машки пријатели и претпоставувале дека овој недостаток на привлечност е обостран. Како резултат на тоа, мажите постојано го преценуваа нивото на привлечност што го чувствуваат нивните пријателки, а жените постојано го потценуваа нивото на привлечност што го чувствуваат нивните пријатели.

Мажите, исто така, беа повеќе подготвени да направат нешто врз основа на оваа погрешно разбрана меѓусебна привлечност. И мажите и жените подеднакво ги привлекувале пријатели од спротивниот пол кои биле во врска и оние кои биле сингл.

Меѓутоа, мажите и жените се разликувале во степенот до кој блиските пријатели ги гледале како потенцијални романтични партнери. Иако мажите беа подеднакво заинтересирани за романтични состаноци со зафатени и соло женски пријателки, жените беа помалку заинтересирани за зафатени мажи.

Овие резултати сугерираат дека на мажите, во споредба со жените, им е особено тешко да бидат „само пријатели“.

Ова не е само потврда на стереотипите за мажи и наивни жени желни за секс; тоа е директен доказ дека двајца луѓе можат да ја искусат токму истата врска на радикално различни начини. Изгледа дека мажите гледаат безброј можности за романса во нивните наводно платонски пријателства од спротивниот пол. Жените во овие пријателства, сепак, се чини дека имаат сосема поинаква ориентација - онаа која всушност е платонска.

Овие студии сугерираат дека мажите и жените имаат многу различни гледишта за тоа што значи да се биде „само пријатели“ и дека овие различни гледишта имаат потенцијал да доведат до проблеми. Додека жените изгледаат искрено во нивното верување дека пријателствата со спротивниот пол се платонски, мажите не можат да ја исклучат нивната желба за нешто повеќе.

реклама

Љубов и секс

Зошто мажот не се одлучува на брак, иако е заљубен?

Read more

Љубовен хороскоп за јуни: Биковите пред брак, Јарците се навраќаат на стара љубов

Read more

Секси игри: Што е фетиш и кој е твојот?

Read more

Сирена – секс поза што прави чуда за мажите со мал пенис

Read more
 

Магазин

Два знака од Зодијакот цел јуни ќе имаат поволен финансиски период

Читај повеќе

Докопан во сос од бело вино и сенф

Читај повеќе

Правна држава е ова

Читај повеќе

Мечка влегла во пекара, ги исплашила вработените и изела 60 колачи

Читај повеќе

Шненокле - едноставен десерт со 5 состојки што ги имате дома

Читај повеќе

Соборен интересен рекорд: Flight Radar објави колку авиони имало на небото во еден ден

Читај повеќе
  • play_arrow

Некој меѓу нас не е наш...

Читај повеќе

Зошто мажот не се одлучува на брак, иако е заљубен?

Читај повеќе

Секое лето различен цвет: Трик за хортензиите магично да менуваат боја

Читај повеќе