Ацтеки

Ново истражување ги расветлува тајните ритуали во Теотихуакан

Во срцето на Мезоамерика се наоѓа Теотихуакан. Овој огромен урбан центар цветал одвоено од подоцнежната цивилизација на Ацтеките, населувајќи го денешно Централно Мексико помеѓу I век п.н.е. и VIII век од новата ера.
Read more
filter

18 март 1325, основан бил Теночтитлан, денешен Мексико Сити

Според легендата, на денешен ден на остров во езерото Тешкоко, сместено во долината Анахуак, бил основан градот Теночтитлан.
Read more
filter

28 февруари 1525, Кортес го обесил последниот ацтечки крал, Куаутемок

Последниот владетел на некогаш големата империја на Ацтеките, Куаутемок, по долго мачење бил обесен од страна на шпанскиот освојувач Ернан Кортес.
Read more

Земјотрес откри огромна скулптура со змиска глава од Ацтеките под универзитетот во Мексико Сити

Минатогодишниот земјотрес откри големо изненадување под Правниот факултет во денешен Мексико Сити: огромна, шарена змиска глава од Ацтечкото Царство.
Read more

Како ацтечки војник станувал воин на орелот?

Не секој можел да влезе во оваа елитна единица, која со себе носела и висока позиција во општеството.
Read more
filter

Кратка приказна за кецал, светата птица на Маите и Ацтеките

Оваа птица можеби нема распон на крилјата како андиски кондор, ниту моќни канџи како орелот, но затоа поседува извонредна убавина поради која станала предмет на желба и инспирација за бројни митови и божества.
Read more
play_arrow
filter

Древната ацтечка ритуална игра налик на фудбал: На крајот некој бил жртвуван

Древната игра со топка, која Ацтеките ја нарекувале оламалистли, била форма на забава низ вековите, но и дел од ритуалната практика која вешто ја користеле и самите кралеви за политички цели.
Read more

За нас е морбидно, нив им било чест: Зошто Ацтеките ваделе човечки срца?

Археолозите кои работат на локација во близина на храм во Мексико Сити открија докази за широко распространето жртвување меѓу Ацтеките.
Read more

Научници открија како Маите и Ацтеките го вршеле обредот на вадење срце

Резултатите од деталното проучување на контроверзните ритуали карактеристини за народите од предколумбиската Централна Америка, за време на кои свештениците го ваделе срцето од телото на жртвата, покажуваат дека тоа се правело на три разли
Read more
play_arrow
filter

Ацтеките уште фасцинираат: Кула од човечки черепи најдена во Мексико Сити

Мексиканските археолози на локалитет во Мексико Сити ископаа уште еден дел од кулата направена од човечки черепи што зад себе ја оставиле древните Ацтеки.
Read more
„Hernán“ - мексиканска историска серија за падот на Ацтеките
play_arrow

„Hernán“ - мексиканска историска серија за падот на Ацтеките

Немате идеја за гледање нова серија? Еве еден наш предлог. Се работи за шпанско-мексиканска копродукција, но е далеку од сапуница. Историска драма за шпанскиот освојувач Ернан Кортес и падот на империјата на Ацтеките.
Read more
реклама

Напиток што топи маснотии: Пијте го секој ден и слабејте здраво

Read more

Досега починаа 31 од актерската екипа на култната серија Beverly Hills, 90210

Read more

Како пчели отвораат пластично шише?

Read more

Пожолтените перници ќе изгледаат како нови при перење благодарение на една состојка

Read more