астрономија

play_arrow

Што се случува кога ќе се спојат две црни дупки?

Специјални ласерски детектори во САД и Италија во мај минатата година регистрирале гравитациски шок предизвикан од досега најголемото забележано спојување на црни дупки во вселената.
Read more
play_arrow

Спектакл на небото: Како да го гледате метеорскиот дожд Персеиди?

Секоја година меѓу 17 јули и 24 август на небото се случува вистински спектакл – метеорскиот дожд Персеиди. Кулминацијата на оваа небесна појава е вечерва и утревечер.
Read more
play_arrow

Неповторливо тајмлапс видео од кометата Неовајс над Скопје

Кометата Неовајс, најсветлата комета видлива од северната хемисфера последниве 25 години, влезе во орбитата на Меркур во почетокот на јули.
Read more

Како да ја видите кометата Неовајс? Нема да се врати во наредните 7.000 години

Новооткриена комета се движи кон Земјата, а луѓето ширум светот ќе може да уживаат во прекрасното ноќно шоу што се случува еднаш во 7.000 години, соопшти НАСА.
Read more
реклама