астрономија

Како луѓето ја набљудувале Месечината пред појавата на модерната технологија?

Милениуми пред човекот да стапне на Месечината, таа била предмет на обожавање и проучување од страна на различни народи.
Read more

Нашата галаксија губи маса, од неа бегаат мртви ѕвезди

Сè умира на крајот, дури и најсветлите ѕвезди. Всушност, најсјајните ѕвезди и најкратко живеат. За само неколку милиони години, тие го трошат целиот водород и потоа експлодираат како брилијантни супернови.
Read more

Величествена глетка: Јупитер и Сатурн најблиску еден до друг

Ноќното небо синоќа беше сцена на која се одигра средба што се немаше случено речиси 400 години.
Read more
реклама

Олово, кадмиум и арсен се пронајдени во домат и крставица на македонскиот пазар

Read more

Протече нов нацрт договор од СЗО:„Светот мора да се подготви за нова уште посмртоносна пандемија“

Read more

Трагична несреќа кај Штип со три загинати лица

Read more

Цели семејства од Македонија одат на сезонска работа во Хрватска

Read more