древен Египет

Египќаните се обидувале да лечат рак пред 4000 години

Древните Египќани се обиделе да го разберат и лекуваат ракот пред повеќе од 4.000 години, веруваат научниците.
Read more

Во неверојатно откритие археолози во Египет го открија горниот дел од статуата на Рамзес II

Заедничката египетско-американска археолошка мисија го откри горниот дел од колосалната статуа на кралот Рамзес II за време на ископувањата јужно од египетскиот град Минја, соопшти египетското Министерство за туризам и антиквитети.
Read more

Во Египет откриен најстариот поплочен пат во светот, се знае и за што се користел

Во 1994 година, геолозите мапирајќи ги древните египетски каменоломи идентификуваа 12-километарски дел од варовнички и песочнични плочи што водат од еден каменолом за базалт до езерото Моерис.
Read more
filter

17 февруари 1923, отворена била гробницата на Тутанкамон

На денешен ден, 17 февруари, во 1923 година, околу 2 часот попладне бил скршен печатот од влезот во гробницата на египетскиот фараон Тутанкамон, и првпат по 3 илјади години гробницата била отворена.
Read more

Кога древните Египќани почнале да користат хиероглифи и дали ги измислил некој генијалец?

Најраните познати египетски хиероглифски списи се појавиле целосно формирани, или затоа што биле развиени на расипливи материјали кои сега се изгубени, или затоа што биле брзо „измислени од непознат гениј“.
Read more

Копал компири како казна и нашол древно египетско богатство

За казна, студент од Шкотска пред повеќе од седум децении добил задача да копа компири, но таму го чекало изненадување. Наскоро следувале уште неколку, а сите ја делеле истата карактеристика: биле од древниот Египет.
Read more
filter

26 ноември 1922, по 3 милениуми отворена гробницата на Тутанкамон

Во долината на Кралевите во Египет, британските археолози за прв пат по 3 илјади години влегле во гробницата на фараонот Тутанкамон.
Read more
filter

15 септември 1822, Шамполион ги дешифрирал египетските хиероглифи

Францускиот ориенталист Жан-Франсоа Шамполион го направил можеби најважното откритие во египтологијата откако успеал да го дешифрира древното писмо на славната египетска цивилизација.
Read more
filter

12 август 30 п.н.е. - Клеопатра се самоубила по поразот на Марко Антониј од Октавијан

На денешен ден, 12 август, во 30 година п.н.е, кралицата на Египет Клеопатра се самоубила откако Марко Антониј бил поразен од Октавијан.
Read more

Кратка историја на најпознатата библиотека - во Александрија

По доаѓањето на власт на династијата Птоломеи во Александрија, тие одлучиле да стекнат престиж. А како тоа било можно?
Read more

Древни мистерии: Статуа на Буда откопана во староегипетско пристаниште

Вереника била пристаништен град на Црвеното Море, чија значајна местоположба многу рано ја увиделе владетелите на македонската династија Птоломеи - во неа се спојувале трговските рути на Египет и Етиопија со Сирија и Индија.
Read more

Мумиите откриваат: Која болест била најчеста кај децата од древниот Египет?

Кога ѕирнале под завоите на мумифицираните деца, научниците откриле која болест е најзастапена меѓу нив.
Read more
реклама

3 симптоми на висок холестерол кои можат да се забележат на телото без тестирање

Read more

Колку ќе платите за кафе, храна и сладолед на одмор во Грција?

Read more

5 летни салати  - идеален избор за во жешки денови

Read more

Откриен нов вид „екстремно агресивна“ змија

Read more