Друштво на писатели

Отворен поетски ден на кој ќе се одбележи 77-годишнината од постоењето на ДПМ

Друштвото на писателите на Македонија е формирано на 13 февруари 1947 година, од страна на 8 писатели: Васил Иљоски, Славко Јаневски, Блаже Конески, Ристо Крле, Владо Малески, Димитар Митрев, Иван Точко, Коле Чашуле и Ацо Шопов.
Read more

Дали ДПМ е пред самоукинување по 77 години постоење?

Иван Антоновски денеска ја повлече кандидатурата за претседател на Собранието на Друштвото на писателите, коментирајќи дека бил во дилема дали е потребно повлекување на кандидатура за правно непостојна позиција,
Read more

Писателите реагираат: Членството на ДПМ нема да дозволи да биде изманипулирано

Read more

Фејсбук оставки и фантомски непријатели: Има ли машинист во возот на Друштвото на писателите на Македонија?

Индолентноста што подолго време тивко и далеку од очите на јавноста владееше во редовите на Друштвото на писателите на Македонија, деновиве експлодира јавно (одново и одново!) со објави и преписки на социјалните
Read more

Што се случува во Друштвото на писателите на Македонија?

Read more

Распишан конкурсот за поетската награда „Даница Ручигај“

Друштвото на писателите на Македонија традиционално го распиша Конкурсот за доделување на наградата „Даница Ручигај“ за најдобра поетска книга од писателка-членка на ДПМ, објавена во тековната година.
Read more

Прогласување на лауреатите на Струшките вечери на поезијата и поетско читање по повод Светскиот ден на поезијата

Read more

Конкурс за прием на нови членови во Друштво на писатели на Македонија

Друштвото на писатели на Македонија ќе распише Конкурс за прием на нови членови.
Read more

ДПМ распишува конкурс за најдобра песна и есеј

Друштвото на писателите на Македонија (ДПМ) распишува конкурс за најдобра песна и најдобар есеј на манифестацијата „Празник на липите“.
Read more

Доделени годишните награди на ДПМ за најдобри книжевни дела во 2021 година

Скопје, 12 февруари 2022 (МИА) – Друштвото на писателите на Македонија (ДПМ) во пресрет на 75-годишнината од основањето ги додели годишните награди на добитниците за 2021 година.
Read more