геологија

Во Кина почна да се копа дупка долга над 11 километри

За да откријат што се крие во внатрешноста на Земјата, научниците често прибегнуваат кон копање длабоки бунари.
Read more

Како настануваат планините?

Научниците сега открија интересен факт за процесот кој води до издигнување на планините за време на движењето на тектонските плочи.
Read more

Строматолити: Камења слични на марсовските кои ја кријат тајната на животот

Строматолитите распослани ширум светот претставуваат необични формации кои во себе ја чуваат тајната за потеклото на животот на нашата планета.
Read more
filter

Ератички карпи: Изгледаат надвор од место, а се доказ за минати климатски промени

Ако некогаш сте виделе карпа што изгледа како да не се вклопува во околината, тоа е најверојатно еден од многуте докази за минатите климатски промени.
Read more

Во дијамант извлечен од длабочините на Земјата најден досега невиден минерал

Во дијамант извлечен длабоко под површината на Земјата, научниците го открија првиот примерок на досега невиден минерал. Меѓународната минералошка асоцијација сега го потврди дејвмаоитот како нов минерал.
Read more

Феноменот стар 11.000 години за кој нема објаснување

Скриена во една шума во Финска лежи карпа која неверојатно се балансира врз камен, феномен за кој никој нема точно објаснување.
Read more

Зошто не се распаѓа? Тајната на отпорноста на Стоунхенџ

Иако илјадници години се изложени на атмосферски услови, масивните камења на Стоунхенџ не се распаѓаат. Научниците конечно можат да објаснат зошто.
Read more
реклама

Нови шокантни детали од Ковачки: Безбеден град го лоцирал возилото со кое била киднапирана Вања во Маџари и кај хотелот Палас

Read more

Потпишан најголемиот договор во историјата на американскиот спорт

Read more

Најопасниот хотел во светот: Среде море, опкружен со ајкули

Read more

Кои моменти од детството децата ќе ги паметат засекогаш?

Read more