Јупитер

Погледнете нагоре: Јупитер 59 години не бил поблиску до Земјата

Љубителите на астрономските феномени следниот понеделник ќе можат да го видат Јупитер на далечина која последен пат е забележана во 1963 година.
Read more

Подготовки за Јупитер: Мразот на Европа е формиран од снег кој лебди?

Научниците интензивно се подготвуваат за мисија на јупитеровата месечина Европа и тврдат дека сега знаат како на неа се формира ледената покривка, но и дека ова сознание сугерира дали е возможен живот на неа.
Read more

Научниците конечно го видоа јадрото на Јупитер: „Јадел“ планети

Неодамнешните истражувања придонесоа за нови сознанија за формирањето на гасниот гигант, но и за целиот Сончев Систем.
Read more
play_arrow

Сондата Juno овозможи прв 3D поглед на атмосферата на Јупитер

Благодарение на сондата Juno, научници ја креираа првата 3D фотографија од атмосферските слоеви на Јупитер и ги илустрираа неговите турбулентни облаци и бури најдетално досега.
Read more
play_arrow

Што од јупитеровата месечина ни праќа радио сигнали?

Факт е дека не само за вселената, туку за нашиот Сончев Систем знаеме многу малку. И сенешто постојано не изненадува.
Read more
play_arrow

Како изгледа бура на Јупитер?

Вселенскиот телескоп Hubble направи нови фотографии со висока резолуција од најголемата планета во Соларниот систем.
Read more
play_arrow

Роботи на пареа ќе ја истражуваат Јупитеровата Европа

Концептот SPARROW подразбира роботи на пареа кои скокаат и се специјално дизајнирани за истражување на ледените терени на Европа, месечината на Јупитер. Парниот погон ќе биде значаен пресврт во научни цели, сметаат од НАСА.
Read more
filter

Најдобрата фотографија од Јупитер досега

Со оглед на тоа што во моментов е актуелна пандемијата со COVID-19, животот на Земјата се врти најмногу околу коронавирусот.
Read more
реклама

Исплива видео со Ивана Кнол од 2016: Како изгледаше порано „огнената“ Хрватка?

Read more

Од полноќ поголемо намалување на цените на горивата

Read more

Ана Брнабиќ: Србија е на раб на војна со Косово

Read more

Необичен знак за недостаток на витамин Б12

Read more