канцер

Анален канцер: Симптомите се непријатни, не ги игнорирајте

Златното правило кога станува збор за здравјето е „подобро да се спречи отколку да се лечи“.
Read more

Откриен лек што го убива ракот со изгладнување

Британски научници пронајдоа лек што го изгладнува ракот и на тој начин го тера на повлекување, односно ремисија.
Read more

Чудо во медицината: Сите пациенти оздравеле по лекување со експериментален лек против канцер

Експериментален лек против рак покажа досега невидени резултати во мало испитување на повеќе од десетина заболени од рак на ректум.
Read more

Научници развија нов лек за канцер, резултатите се ветувачки

Научници од Sinai Health и Универзитетот во Торонто велат дека новиот лек е дизајниран да го блокира ензимот неопходен за опстанок на специфични клетки на канцер и ветува во сузбивањето на растот на туморот.
Read more

Симптоми што укажуваат на рак на желудникот

Канцер на желудникот ретставува развој на тумори во желудникот поради неконтролирано растење на клетките.
Read more

Редовното користење мобилен телефон не го зголемува ризикот од тумор на мозокот

Иако станаа дел од модерниот живот, со години се стравуваше дека мобилните телефони можно е да испуштаат радијација што предизвикува рак.
Read more

Истражување: Вештачките засладувачи се поврзани со поголем ризик од рак

Консумирањето вештачки засладувачи може да го зголеми ризикот од развој на рак, покажа големо француско истражување.
Read more

ПАП тестовите би можеле да бидат клучни за откривање други видови рак

Клетките собрани за време на ПАП тестот за откривање на рак на грлото на матката може да бидат корисни за откривање на раните тумори на други места, како што е ракот на дојката или јајниците, сугерира ново истражу
Read more

Онколог: Ракот на дебелото црево е подмолна болест без специфични симптоми

Се смета дека во развиените земји во текот на животот од рак на дебело црево заболуваат околу 4,6% мажи и 3,2% жени. Во Македонија од рак на дебело црево годишно заболуваат околу 500 луѓе, а умираат околу 380.
Read more
реклама

Голема летна временска прогноза: Балканот ќе гори како под сач!

Read more

Ново правило за користење на плажите во Грција менува сè, казни до 60.000 евра

Read more

Се појави нов сој на коронавирусот

Read more

Грешки во готвењето што го расипуваат вкусот на полнетите пиперки

Read more