поезија

Најавени 20 поети на меѓународниот онлајн поетски фестивал United World of Poetry

Трето изданиe на меѓународниот онлајн поетски фестивал United World of Poetry чиј организатор е македонскиот поет од Велес, Игор Крајчев, ќе се одржи вечер со почеток во 19 часот на YouTube.
Read more

Книги од академик Ристо Василевски објавени на српски и словенечки јазик

Објавени се две книги од нашиот истакнат поет и академик Ристо Василевски на странски јазици.
Read more

„Антологија на млади поети од Северна Македонија“ објавена во Грција

Електронската книга „Антологија на млади поети од Северна Македонија“ е објавена во Грција.
Read more

Јубилејно 10. издание на „100 Илјади поети за промена“

Во организација на глобалното движење „100 Thousand Poets for Change“, во соработка со здружението „Контекст – Струмица“ денеска во Струмица ќе се одржи десеттото издание на поетската манифестација „100 Илјади поети за промена“.
Read more
filter

19 август 1936, брутално егзекутиран поетот Гарсија Лорка

Режимот на злогласниот шпански диктатор, генералот Франсиско Франко, го егзекутирал познатиот шпански поет Федерико Гарсија Лорка.
Read more

Поезија од Митко Гогов објавена во Германија и Хрватска

Селекција од поезијата на Митко Гогов, концептуален уметник, поет и граѓански активист од Струмица, деновиве е објавена во Германија, во списанието за култура, литература и уметност Reibeisen, во превод на Маргарит Жеков.
Read more

„Шума“ од Сашо Огненовски објавена на албански јазик

Објавена е поетската збирка „Шума“ на Сашо Огненовски на албански јазик. Препевот е на Јетон Калеменди, а делото го издаде издавачката куќа Iwa Bogdani од Приштина, Косово. Објавена е под насловот „Dystopia lirike“.
Read more
реклама

Баљум Баљум и Тетово велоград

Read more

Австрија ќе испрати 651.000 дози вакцини од ЕУ за Западен Балкан

Read more

Кран го донесе огромниот кревет во новата вила на Роналдо

Read more

Комисијата за заразни болести препорача продолжување на рестриктивните мерки

Read more