правопис

Зошто Џеноа не се вика Џенова?

Иако 99,9% од македонските медиуми погрешно го пишуваат името на фудбалскиот клуб Џеноа, каде настапуваше и Горан Пандев, и мнозинството Италијанци не знаат зошто во името на овој клуб „фали“ една буква.
Read more

Како е правилно: Сфати или свати?

Една од најчестите правописни грешки на кои наидуваме во секојдневието е погрешното пишување на глаголот сфати (разбере).
Read more

Како е правилно: Божиќ или Божик?

Новогодишната еуфорија е во ек, за неколку дена ќе ја испратиме 2022 година и ќе ја дочекаме 2023, па затоа сега е совршеното време да се потсетиме како правилно се честитаат и пишуваат празниците.
Read more

Новинарски лапсуси – како беше, со мала или со голема буква?

Под силно влијание на странските медиуми, се чини дека дури и оние кои секојдневно го користат македонскиот јазик како главна алатка во нивната работа, новинарите, почнуваат да ги забораваат основните правила на
Read more

Најчестите правописни грешки што ги прават новинарите

Веројатно многупати досега ви се има случено додека читате текстови на интернет, најчесто објавени во познати медиуми, па дури и на телевизија, да забележите очигледни правописни грешки.
Read more
реклама

Откриен потонат брод стар 3.300 години, со стотици недопрени амфори

Read more

Се појави нов сој на коронавирусот

Read more

Грција во сè поголеми проблеми поради масовниот туризам

Read more

Хороскопски знаци на кои ќе им се смени среќата со парите во јули

Read more