родова еднаквост

Германија сака повеќе жени во армијата

Жените се недоволно застапени во германските вооружени сили. Ова треба да се промени со реформирање на законот. Но, тоа нема да биде лесно да се спроведе во пракса, пишува Deutsche Welle.
Read more
play_arrow

Г. г. Стефан: Имаме света должност она што сме го примиле и наследиле од предците да го продолжиме

Светиот архијерејски синод на Македонската православна црква - Охридска архиепископија истакнува дека со голема загриженост го следи процесот на носење на законот за родова еднаквост и на законот за матична евиденција.
Read more

Тренчевска му одговори на владиката Петар: Богохулие е отровот што го пушташ

Жената не бара повеќе права, бара исти права и исти можности како и мажите.
Read more
play_arrow

Владиката Петар со шокантна изјава: Пред феминизмот жените беа домаќинки

Владиката Петар со шокантна изјава за родовата еднаквост, за што вели дека е изопачена.
Read more

Нова ЕУ директива: До 5% смее да биде родовиот јаз во платите

Европскиот парламент на пленарната седница усвои директива со која на работниците им се дава право на информации за платите по род, додека компаниите ќе мора да преземат мерки доколку разликата во платите по пол
Read more

Жена никогаш не била на чело на третина од мултилатералните организации

Жените заземаат само 12 отсто од главните позиции во 33-те најголеми мултилатерални институции од 1945 година, а повеќе од една третина од тие тела, вклучувајќи ги и сите четири големи развојни банки, никогаш не
Read more

Кој се плаши од женските брадавици?

Женското тело отсекогаш било предмет на дискусија во медиумите и јавниот дискурс, во најразличен контекст, од уметност, преку политика до здравје, најчесто дискутирано од оние кои не се жени.
Read more

Жените во Чешка ќе можат да изберат машка или женска форма на презимето

Во иднина, Чешка ќе им овозможи на жените да изберат дали сакаат да ја користат женската или машката форма на нивните презимиња.
Read more
play_arrow

Пандев: Да се посвети поголемо внимание на женскиот фудбал

Капитенот на македонската фудбалска репрезентација, Горан Пандев, на денешната панел дискусија за родовата еднаквост во фудбалот, побара да се посвети поголемо внимание на женскиот фудбал.
Read more

Родова (не)еднаквост: Само 47% од жените во светот имаат платена работа

Помалку од половина од жените се на пазарот на трудот на глобално ниво, што покажува дека родовата разлика се поместила многу малку во последните 25 години, соопштија Обединетите нации.
Read more

Феминизмот во Македонија: До каде сме со родовата рамноправност?

Како мажите и жените го доживуваат 8 Март? Дали на Македонија ѝ е потребен феминизам? Дали жените би работеле типично „машки“ професии за да ја задржат финансиската самостојност?
Read more
реклама

Пет автомобили кои нема да ја дочекаат 2024 година

Read more

Астро љубов: Какви бивши сте според хороскопскиот знак?

Read more

Зошто нема расположение за секс во вашата врска?

Read more

Најопасниот хотел во светот: Среде море, опкружен со ајкули

Read more