вексилологија

filter

Кајгана fun with flags: Епизода 8 - знамиња што немаат црвено, зелено или бело

Од сите независни држави во светот, само 6 имаат знаме кое нема ниту една од најзастапените бои - црвена, зелена или бела.
Read more
filter

15 февруари 1965, прв пат било кренато знамето на Канада

На денешен ден за прв пат било подигнато препознатливото знаме на Канада со црвениот јаворов лист.
Read more

Кајгана fun with flags: Епизода 7 - зошто се бојкотира виолетовата боја?

И да не сте љубител на знамиња, сигурно некогаш сте приметиле дека виолетовата боја ја нема на ниту едно знаме. Ајде да видиме зошто е тоа така.
Read more

Кајгана fun with flags: Епизода 6 - многубојни знамиња

Read more
filter

Кајгана fun with flags: Епизода 5 - необичните знамиња на руските градови

Освен државите, свои знамиња имаат и градовите. Бројот на знамиња на градови на планетава е огромен, но дефинитивно едни од најоригиналните и најинтересните се оние на неколку руски градови.
Read more
filter

Кајгана fun with flags: Епизода 4 - кога синот на претседателот црта знаме

Дали сте знаете дека во светов постои држава која користи знаме нацртано од син на претседател? Згора на тоа, цртежот потоа во знаме го претворила првата дама на истата држава, односно мајката на синот на претседателот.
Read more

Кајгана fun with flags: Епизода 3 - Босна и Олимпијадата

Знамето на Босна и Херцеговина е едно од поновите во светот, а зад неговото меѓународно огнено крштевање се крие интересна анегдота.
Read more

Кајгана fun with flags: Епизода 2 - одлагање стари знамиња

Во државите ширум светот постојат различни правила за тоа како треба да се ослободите од знамето кое повеќе не е за употреба.
Read more

Кајгана fun with flags: Епизода 1 - Грција

Пред 1978 година нашиот Јужен сосед Грција имал две државни знамиња, едно за копно и едно за море. Она кое денес сите го знаеме како државно знаме на Грција всушност било поморско знаме, а статус за единствено државно знаме добило во 1978 година.
Read more

Откриено зошто во МНР не ги знаат знамињата

Неколку дена по новата срамна бламажа кога пред странска делегација македонското Министерство за надворешни работи успеа да го згреши знамето на гостите, ширум интернетот
Read more
filter

Час по вексилологија за МНР

Кајгана ве води на час по вексилологија: ги учиме знамињата на државите од Европа заедно со Министерството за надворешни работи.
Read more
filter

Како изгледале знамињата на етничките малцинства во Југославија?

Заедниците на етничките малцинства кои живееле на просторите на поранешна Југославија во одреден период добиле право да користат сопствено знаме кое било комбинација на знамето на нивната матична земја со ова на Југославија.
Read more