вселена

filter

На 12 април 1961, Гагарин станал првиот човек во вселената

Пред 60 години Јури Гагарин станал првиот човек кој заминал во вселената, најавувајќи нов мегдан во Студената војна помеѓу СССР и САД.
Read more
filter

5 февруари 1974, сондата Mariner 10 ги испратила првите слики од Венера

Американската вселенска сонда Mariner 10 на денешен ден пролетала покрај планетата Венера и ги испратила првите снимки од неа. 
Read more

Нова мистерија: Можно е да има чудовишни црни дупки во вселената

Кога беше објавена првата фотографија на црна дупка во историјата на човештвото, нејзината вистинска големина не можеше да се види на неа.
Read more

Дали темната материја воопшто постои? Научниците се сомневаат

Со децении, астрономите и физичарите теоретизираа за тоа како универзумот е исполнет со „егзотичен“ материјал наречен „темна материја“ што го објаснува чудното гравитациско однесување на галаксиите и групите галак
Read more
реклама

Hejt SLOVEni, još ste živi? - видеото кое ја запали екс-ју

Read more

Пентагон: Снимките на НЛО од 2019 година се автентични

Read more

Постигнат договор за државјанствата, неизвесна работата на Собранието

Read more

Кој од „Friends“ заработил најмногу?

Read more