Втора светска војна

filter

12 јули 1943, Црвената армија ги запрела нацистите кај Курск

Една од најголемите битки во современата воена историја се случила на денешен ден и претставувала клучен пресврт за конечниот епилог на Втората светска војна.
Read more
filter

27 јуни 1940, нацистите почнале да ја употребуваат машината Енигма

На денешен ден за време на Втората светска војна силите на Вермахтот ја пуштиле во работа новата радио-комуникациска направа, најсофистицирана во тоа време машина на шифрирани пораки.
Read more
filter

22 јуни 1941, Хитлер ја почнал инвазијата на СССР

На денешен ден над 3 милиони германски војници навлегле на територијата на СССР од три страни, отпочнувајќи ја најголемата и најмоќната воена инвазија во историјата.
Read more
filter

12 јуни 1942, Ана Франк за роденден го добила дневникот

За својот 13-ти роденден Ана Франк ја добила книгата која подоцна ќе доживее светска слава како „Дневникот на Ана Франк“ во која девојчето ги опишува случувањата на нејзиното семејство за време на нацистичката окупација.
Read more
filter

6 јуни 1944, почнал Десантот на Нормандија

Десантот на Нормандија, познат уште и како Операција Нептун, бил десант на Сојузниците во Втората светска војна во Нормандија на 6 јуни 1944 година (Денот Д). Пошироката операција била наречена Операција Оверлорд.
Read more
filter

5 јуни 1945, сојузниците ја поделиле Германија

Откако сојузничките сили ги поразиле нацистите, воспоставиле целосна контрола над Германија и воедно ја поделиле.
Read more
filter

26 мај 1942, потпишан бил Англо-советскиот воен договор

На денешен ден во 1942 година Обединетото Кралство и СССР потпишале договор за воено и политичко сојузништво за борба против нацистичка Германија.
Read more
filter

22 мај 1939, Хитлер и Мусолини го потпишале Челичниот пакт

Лидерот на нацистичка Германија, Адолф Хитлер, и лидерот на фашистичка Италија, Бенито Мусолини, го склучиле злогласниот Челичен пакт со кој двете земји влегле во воен и политички сојуз во пресрет на Втората светска војна.
Read more
filter

8 мај 1945, нацистичка Германија потпишала капитулација

Целосна и безусловна капитулација потпишале Германците вечерта на 8 мај 1945 година со што официјално завршила Втората светска војна.
Read more
filter

20 април 1945, Советите го нападнале Берлин

Точно на 56. роденден на Адолф Хитлер започнала офанзивата за освојување на Берлин од страна на Црвената армија.
Read more
filter

12 март 1938, Хитлер и нацистите ја окупирале Австрија

Утрото на 12 март Осмата армија на германскиот Вермахт ја минала границата со Австрија и биле пречекани со воодушевување од австрискиот народ кој ги пречекал со нацистички поздрави, знамиња и цвеќиња.
Read more
filter

11 март 1943, кобното утро за македонските Евреи

Ноќта помеѓу 10 и 11 март 1943 година почнал прогонот на македонските Евреи од страна на бугарскиот фашистички окупатор во соработка и по наредба на германските нацисти.
Read more
реклама

Три најдобри протеини за здравo срце

Read more

Неделен хороскоп од 15 до 21 јули според руски астролог

Read more

Кој е идеалниот крвен притисок кон кој треба да се стремиме?

Read more

Се огласи Меланија Трамп: Монструм!

Read more