збор на годината

Одбран зборот на годината, точно опишува колку 2022 е ужасна

Брегзит, ковид, војна, климатски катастрофи, лоша економија, политичка нестабилност, глобална несигурност, чувство на пропаст која наближува.
Read more

Кој збор ја одбележа 2021 според речникот Merriam-Webster?

Познатиот онлајн речник Merriam-Webster го прогласи зборот „вакцина“ за збор на годината бидејќи од лек против пандемијата на COVID-19 стана „политички аргумент и извор на поделба“ во општеството.
Read more

Оксфорд: „Вакцина“ е зборот на годината

Поимот „vax“ и изведенката „vaxxed“ (на македонски: „вакцина“ и „вакциниран /-а, -о, /-и“) се избрани за поим на годината, според лексикографите на Оксфордскиот речник на англискиот јазик (ОЕД), пренесе BBC.
Read more

„Локдаун“ е зборот што ја одбележа годината

Collins Dictionary го прогласи „локдаун“ за збор на годината, објаснувајќи дека овој збор претставува заедничко искуство за неколку милијарди луѓе во 2020 година, пренесе BBC.
Read more
реклама

Откриен потонат брод стар 3.300 години, со стотици недопрени амфори

Read more

Се појави нов сој на коронавирусот

Read more

Грција во сè поголеми проблеми поради масовниот туризам

Read more

Хороскопски знаци на кои ќе им се смени среќата со парите во јули

Read more