Земја

play_arrow

Како ќе изгледа Земјата за 10.000 години?

Невозможно е да се погледне многу далеку во иднината, но геолошки гледано 10.000 години и не се толку далеку. Сепак, доволно долго е за нашата планета да стане непрепознатлива за нас, а можеби и за луѓето да не бидат исти.
Read more
filter

Наследството на Централните Пангејски Планини: Како некогаш биле поврзани Европа, Америка и Африка?

Шкотските Гори, Апалачите и Атлас можеби изгледаат како многу различни планински масиви, но тие некогаш биле дел од истиот голем ланец што го опфаќал суперконтинентот Пангеја.
Read more

Иднината на нашата планета: Безживотен пекол

Земјата постои 4,5 милијарди години и поминала низ многу промени. Од почетната блескава топка од магма, Земјата се оладила и ги формирала првите тектонски плочи.
Read more

Климатските промени ја забавуваат ротацијата на Земјата што доведува до совршен ден

Плимните сили, во комбинација со повлажните струи во јадрото на Земјата и прераспределбата на ледените плочи на нејзината површина, предизвикуваат стапката на вртење на планетата малку да варира од година во година.
Read more
filter

5 факти за магнетното поле што ќе ве изненадат

Земјиното магнетно поле е невидлив штит кој нѐ штити од космичкото зрачење и сончевите ветрови, а неговата сложеност и важност често се потценуваат.
Read more

Три популарни теории за тоа како почнал животот на Земјата

Милиони години Земјата била жешка и карпеста планета. Научниците имаат некои хипотези за тоа како животот се појавил среде таков негостопримлив терен.
Read more

Климатските промени ја забавија ротацијата на Земјата

Изгледа дека ќе мора да се направи „негативна“ промена на нашите часовници за прв пат во историјата - но само за секунда.
Read more

Кинески научници открија дека јадрото на Земјата осцилира на секои 8 и пол години

Научниците во Кина неодамна дојдоа до откритие во срцето на нашата планета: на секои 8,5 години внатрешното јадро на Земјата осцилира околу својата оска на ротација.
Read more

Студија: Создавањето на суперконтинент може да ја направи Земјата непогодна за живеење

Формирањето на суперконтинент на Земјата би можело да ги уништи луѓето и сите други цицачи кои сè уште ќе постојат за 250 милиони години, тврди нова научна студија.
Read more

Земјата крие тајни: 20 необични факти што ќе ве изненадат

Патувањето кое следува нѐ води далеку од вообичаеното и секојдневието, откривајќи ни места на Земјата кои се преполни со изненадувања.
Read more
play_arrow

Кое е најсончевото место на Земјата?

Проценките се дека ова место добива иста количина сончеви зраци како и Венера преку едно лето.
Read more

Научните балони во стратосферата регистрираат мистериозни звуци

По полетувањето на првиот сончев балон во стратосферата пред седум години, научниците открија дека тој регистрира звуци кои не можат да се споредат со било што друго досега регистрирано.
Read more
реклама

Како да се ослободите од мувлата што се лепи на силиконот во веце?

Read more

Што да направите во случај да ви прегрее моторот на автомобилот?

Read more

Колку чекори дневно треба да правите за да бидете фит?

Read more

Сите ајкули тестирани на кокаин во Бразил биле позитивни

Read more