женско здравје

Дали е вистина или мит дека на жените им се синхронизираат менструалните циклуси?

Со текот на годините се разви мислењето дека конечниот доказ за вистинското женско пријателство е усогласувањето на менструалните циклуси.
Read more

Мамограм на дојка треба да се прави порано од 50-тата година

Според новите препораки објавени денеска од страна на Работната група за превенција на САД, жените треба да почнат да прават мамографски преглед на 40-годишна возраст, наместо на 50 години, како што беше претходн
Read more

Што е секундарна неплодност?

Read more

Овулација: Што е тоа и како точно се пресметува?

Овулацијата е процес во кој зрелата јајце-клетка се ослободува од јајниците. Се јавува приближно на 14-тиот ден од циклусот, а во моментот на овулација шансите за бременост се поголеми.
Read more

Реагирајте навреме: Шест симптоми на рак на дојка кои не треба да ги игнорирате

Октомври е месец на борба против ракот на дојка, кога низ цел свет се организираат бројни здравствени настани кои имаат за цел да ја истакнат важноста од раното откривање и одењето на редовни дијагностички прегледи. 
Read more

Првпат кај нас: Електронско закажување за скрининг за рана детекција на рак на грло на матка

Грижата за женското здравје е еден од приоритетите на Министерството за здравство. Во тек е организиран скрининг за рана детекција на рак на грло на матка.
Read more

Шпанија воведува боледување за жените со болна менструација

Шпанците планираат да воведат боледување за жените кои страдаат од силни болки поради менструација.
Read more

Рак на грлото на матката: Позитивен тест за ХПВ не е причина за паника

Причината за скоро сите карциноми на грлото на матката се инфекции со хуман папилома вирус (ХПВ), па затоа е разбирлива загриженоста кај жените кога ќе им биде дијагностициран ХПВ, но здравствените експерти велат
Read more
реклама

Неделен хороскоп од 25 септември до 1 октомври

Read more

Пијалаци што не треба да ги пиете ако имате висок крвен притисок

Read more

Што се добива кога ќе завариш две Југо коли во една?

Read more

Експертите предупредуваат на „тивкиот убиец“ без симптоми

Read more