Употребата на дроги да се третира како здравствен, а не како кривично-правен проблем

Употребата на дроги да се третира како здравствен, а не како кривично-правен проблем и да се декриминализира, но не само со измени на Кривичниот законик, туку преку воспоставување мултисекторски пристап. Декриминализацијата на употребата на дрогите и декриминализација на поседувањето дроги заради лична употреба не претставува легализација на дрогите како недозволени супстанци, туку претставува ослободување од прогонот и стигмата на луѓето кои употребуваат или се зависни од дроги, заклучија учесниците на Меѓународната конференција што ја организираа Коалиција Маргини и ХОПС – Опции за здрав живот Скопје.

Конференцијата што се одржа претходните два дена, беше посветена на моделите на регулирање дроги. Познати светски експерти ги претставија моделите на декриминализација на употребата на дрогите во Португалија, Холандија, Чешка и Франкфурт, Германија, како и причините зошто овие држави се одлучиле за декриминализација. Експертите ги презентираа начините на кои е спроведена декриминализацијата на дрогата и влијанието на овој процес во обезбедувањето ефективна и хумана политика за дроги.

Меѓународната конференција на едно место ги собра светските и домашните експерти и практичари од Јавното обвинителство, полицијата, здравството, социјалната политика, здруженијата на граѓани, претставниците на заедницата, учесници од различни профили поврзани со регулирањето на дрогите. На конференција учество земаа и министрите за здравство Венко Филипче, министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска, и министерот за правда, Бојан Марициќ.

-Употребата на дроги треба да се третира како здравствен проблем, а не како кривично правен проблем. Прохибиционистичкиот и репресивен модел на казнување на употреба на дроги во ниедна земја не дава резултат во намалувањето на употребата на дроги, но и во намалувањето на трговијата со дроги, додека значително влијаат на повреда на правата на поединците, создаваат јавно-здравствени проблеми и ги зголемуваат економски трошоци на државите. Поради тоа е неопходно да се декриминализира употребата на дроги и поседувањето заради лична употреба, за што јасна и јавна поддршка дадоа присутните претставници на извршната власт, но и практичарите кои се директно вклучени во извршување на законите, се дел од заклучоците.

Декриминалзиацијата на употребата на дроги, како што беше заклучено на конференцијата, не може да се постигне само со измени на Кривичниот Законик, туку за воспоставување успешен модел на декриминализација неопходно е да се воспостави мултисекторски пристап и да се направат соодветни системски измени во здравствениот и социјалниот систем кои ќе овозможат превенција, поддршка, намалување на штети и соодветен третман и рехабилитација на луѓето кои употребуваат дроги.

-Неопходно е моделот на декриминалзиација на употребата на дрогите и поседувањето заради лична употреба да се креира во инклузивен процес, во кој главен збор ќе имаат експертите, а во соработка со клучните доносители на одлуки заедно со професионалците кои директно ги практикуваат законите, граѓанскиот сектор и луѓето од заедницата ќе се креира соодветен национален модел на декриминалзиација на употребата на дроги и поседување заради употреба кој ќе биде спроведлив во пракса, стои во заклучоците и се додава дека почнатиот процес за доуредување на легализацијата на производството и трговијата со канабис за медицинска употреба, како и иницијативата за декриминализација на рекреативна употреба канабис има поддршка и од извршната власт и од стручната јавност.

 

🔴 Употребата на дроги треба да се третира како здравствен проблем, а не како кривично правен проблем. 🔴...

Posted by ХОПС - Опции за здрав живот Скопје on Saturday, November 21, 2020
реклама

Автобус изрешетан со „калашников“ во Косово, загинаа двајца тинејџери и возачот

Read more

Паметните часовници сè попопуларни: Apple со најголема заработка, WearOS доминира

Read more

Зошто е можно да немате COVID-19, а сте биле опкружени со заразени луѓе?

Read more

Што се случува во телото ако секој ден земате витамин Ц?

Read more

Македонија

Предадени материјалите за истрагата за автобуската несреќа на бугарските обвинители

Read more
Фото: Кајгана

Информации потребни при избор на кредит – дел од Денови на финансиската писменост

Read more

Центар за стручно образование и обука за зелени иновации ќе се отвори во Скопје до крајот на годината

Read more

Прва француска стратешка инвестиција во соларен парк во Северна Македонија

Read more
 

Вести

Бугарска министерка: Пожарот во македонскиот автобус е многу чуден, почнал многу брзо

Читај повеќе

Откриена поврзаност помеѓу семејното насилство и ризикот од радикализација

Читај повеќе

Предадени материјалите за истрагата за автобуската несреќа на бугарските обвинители

Читај повеќе

Русите ги зафати „крипто треска“

Читај повеќе
Фото: Кајгана

Информации потребни при избор на кредит – дел од Денови на финансиската писменост

Читај повеќе

Центар за стручно образование и обука за зелени иновации ќе се отвори во Скопје до крајот на годината

Читај повеќе

Прва француска стратешка инвестиција во соларен парк во Северна Македонија

Читај повеќе
  • play_arrow

Австрија во локдаун: Политичарите се журкаат, граѓаните бесни

Читај повеќе
  • play_arrow

Автобус изрешетан со „калашников“ во Косово, загинаа двајца тинејџери и возачот

Читај повеќе