Фит

Вежби коишто треба да ги избегнувате доколку иматe проблеми со срцето

24. март 2020 - 9:49 | М.С.

Доколку имате проблеми со срцето, мора да внимавате во сите сфери од вашиот живот, особено во спортот бидејќи некои вежби можат да предизвикаат повеќе штета отколку корист на вашето здравје.

Сепак тоа не значи дека не треба да практикувате никаков тренинг. Всушност, со добар план за вежбање, може да го подобрите функционирањето на вашето срце, пишува Bright Side.

Вежби кои не треба да ги практикувате

Изометриски вежби – склекови, пленк, стомачни и мост

Тренинг со тегови – овој тип на тренинг ја зголемува слабата мускулна маса. Ова може да го зголеми крвниот притисок и да го ограничи кислородот во крвта.

Предупредување: Оние коишто имаат проблеми со срцевиот ритам и аортна стеноза, мора да бидат внимателни со физичките активности кои ги практикуваат.

Тренинг којшто може да го практикувате

Истегнување – со истегнувањето ќе постигнете подобра рамнотежа, подобро здравје на мускулите и зглобовите. Тука спаѓаат јога, истегнување и tai chi.

Аеробик – овој вид на тренинг го подобрува протокот на крв. Тука спаѓаат: брзо одење, аеробик во вода, џогирање и возење велосипед

Дополнителни совети

Секогаш бидете хидрирани

Пијте вода и кога не чувствувате жед, осовено во текот на топлите денови.

Одмарајте – не се оптеретувајте и земајте почест одмор.

Не вежбајте кога е премногу топло, ладно или влажно

Екстремните временски услови може да ја влошат циркулацијата во крвта на лош начин, отежнувајќи го дишењето и предизвикувајќи болка во градите.

Слушајте го вашето тело

Доколку сте уморни, доколку имате краток здив или екстремно се потите, најдобро е да престанете со вежбањето и да се одморите. Консултирајте се со вашиот лекар.

Коментирај