Здравје

Вистина или мит: Дали треба да пиеме 2 литри вода дневно?

28. јануари 2020 - 15:37 | М.С.

Водата е неопходна за нормално функционирање на секоја ќелија, ткиво и орган во телото. Тоа го вклучува и мозокот, срцето, белите дробови, мускулите, кожата па дури и косата.

Ако пиете доволно вода кога сте жедни, ја одржувате количината на водата во вашето тело приближно до 1-2 проценти од идеалната состојба.

„Иако дехидрацијата не е добра за вашата кожа, кога ќе постигнете определено количество на внес на течности под услов да сте здрави, непотребните течности ќе бидат исфрлени од организмот“, вели Бав Шергил, дерматологот и почесен предавач на Универзитетот во Манчестер.

Дехидрацијата е една од најчестите причини за појава на главоболка.

Хронично благата дехидрација може да ви предизвика главоболка и во тој случај, водата може да ви помогне.

Колку всушност вода ни е потребно?

Познато е дека се препорачува да консумирате осум чаши вода дневно. Доколку земете предвид дека две третини од човечкото тело е сочинето од вода, потребата за течност е јасна.

Препораката за консумирање осум чаши вода дневно е лесна и се помни.

Заборавете дека треба да пиете вода исклучително кога сте жедни, затоа што така ќе го потиснете механизмот на жед.

Според лекарите, на просечниот возрасен маж му треба 3,7 литри вода, а на просечната жени 2,7 литри дневно. Бремените жени треба да пијат 3 литри дневно, а доилките 3,8 литри.

Коментирај