Виталиа се приклучува на Nestlé и Danone во борбата со климатските промени

Свесноста за екологијата, климатските промени и градењето на зелена иднина станува една од главните теми на разговор во модерното општество. Со цел да се изгради подобра иднина, сè повеќе компании како Nestlé и Danone се вклучуваат во едукацијата за еколошка свест, заземајќи иницијативи во склоп на 17-те цели за одржливост дефинирани од Обединетите Нации. Како позитивен пример кај нас е Виталиа, која активно делува кон создавање на позитивна промена во светот во кој живееме.

Виталиа се фокусира на три столбови за создавање на здрава и одржлива заедничка иднина – здрава исхрана, здрава животна средина и општество базирано на знаење. Водејќи се според овие принципи, компанијата постојано инвестира во подобрување и усовршување на еколошко производство, како и зголемување на еколошката свесност на потрошувачите преку континуирана едукација.

Во 2020, Виталиа се вклучува во иницијативата на Обединетите Нации, да ги намали емисиите на стакленички гасови низ целиот свој систем на снабдување, ефективно намалувајќи го придонесот кон глобалното затоплување. Компанијата започна со транзиција кон биоразградлива амбалажа, замена на пластичните ќеси со хартиени, како и воведување на електрични возила во сопствениот возен парк. Исто така компанијата започна со инсталирање на фотоволтаици за соларна енергија-извор на енергија за производствените погони, селекција на отпад и исклучување на пластика за една употреба за потребите на фабриката и вработените.

Научните истражувања велат дека најголемиот индиректен фактор за глобалното затоплување е прехранбената индустрија. Поради тоа, грижата за животната средина на Виталиа не е само на локално ниво; напротив, Виталиа се стреми преку сопствените промени да придонесе во борбата со климатските промени на глобално ниво.

Со ваков чекор целта на Виталиа е да ги инспирира и останатите компании да се вклучат во иницијативата и да придонесат на сличен начин, со иновативни идеи да дојдат до креативни решенија за климатските промени.

*Промотивен текст

реклама

Белград ќе оди под карантин, 272 заболени во еден ден во Србија

Read more

Трите најмрзливи хороскопски знаци

Read more

Излекуваните од COVID-19 може да имаат трајни оштетувања на мозокот

Read more

Дали сте доволно фит за ФБИ? Овој тест ќе ви го даде одговорот

Read more

Живот

Трите најмрзливи хороскопски знаци

Read more

Историски ден во Црна Гора: Изгласан закон за истополово партнерство

Read more

Интересни факти за бебињата родени во јули

Read more

Убавина од која запира здивот: Бора Бора

Read more

Магазин

Зошто е важен витаминот К за вашиот организам?

Читај повеќе

Трите најмрзливи хороскопски знаци

Читај повеќе
  • filter

Мисисипи ќе го менува знамето поради поврзаност со ропство

Читај повеќе

Историски ден во Црна Гора: Изгласан закон за истополово партнерство

Читај повеќе

Дали сте доволно фит за ФБИ? Овој тест ќе ви го даде одговорот

Читај повеќе
  • play_arrow

Без шеќер, без млеко: Разладете се со овошно сорбе

Читај повеќе

Болка и непријатност за време на секс – кои се најчестите причини?

Читај повеќе

Калинка - суперовошје кое го успорува стареењето на кожата

Читај повеќе
  • play_arrow

Три чекори до послаби и затегнати нозе

Читај повеќе