Вкупно 11.904 лица од март до мај останале без работа

Во периодот од 11 март до 31 мај годинава 11.904 лица се стекнале со статус на невработени лица, за кои претходно имало регистрирана пријава во задолжителното социјално осигурување, информираат од Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија.

– Од 11.904 лица кои се стекнале со статус на невработени поради престанок на работниот однос, 5.703 лица (47,9%) се поради истек на договор за вработување на определено време, 3.082 лица (25,9%) се поради спогодбен престанок на работен однос, 1.169 лица (9,8%) се поради отказ од работодавачот, 1.112 лица (9,3%) се поради отказ од страна на работникот, 380 лица (3,2%) се поради отказ од деловни причини (технолошки, економски, организациски и слични промени), 104 лица (0,9%) се поради стечај (ликвидација), 76 лица (0,6%) се поради престанок на дејноста на работодавачот, а останатите 278 лица (2,3%) се поради други основи на престанок (записник од Државен инспекторат за труд, судска пресуда и сл.), соопшти Агенцијата за вработување.

Најголем дел од работниците на кои им е прекинат работен однос 4.230 лица или 35,5% се од преработувачката индустрија, потоа од дејноста трговија на големо и трговија на мало 2.324 лица или 19,5%, како и од дејноста објекти за сместување и сервисни дејности со храна 1.432 лица или 12,0%.

Од лицата кои останале без работа 6.961 (58,5%) се со непотполно средно и завршено средно образование, 3.128 лица (26,3%) се без образование и со основно образование, а 1.815 (15,2%) лица се со вишо и високо образование.

Најголем дел од новоневработените се на возраст од 30-49 години (5.729 лица или 48,1%), на возраст до 29 години се 3.276 лица (27,5%), а на возраст над 50 години се 2.899 лица (24,4%).

Вкупниот број на невработени лица евидентирани во Агенцијата за вработување во периодот март-мај 2020 година бележи зголемување за 12.297 лица.

реклама

Водич за гласање: Не може да гласа лице што не носи маска или одбива да ја извади за идентификација

Read more

Што се случува кога по втор пат ќе се заразиме со коронавирусот?

Read more

Spotify отсега достапен и во Република Северна Македонија

Read more

Кој е пасивен, а кој не може без секс: Хороскопските знаци во кревет

Read more

Македонија

Одзивот на гласање до 11 часот изнесува 11 отсто

Read more

Осум прекршувања на изборниот молк, најмногу во Скопје

Read more

Без вода дел од корисниците во Маџари

Read more

Најголем одзив до 9 часот има во ИЕ 1, гласањето се одвива непречено

Read more

Вести

Одзивот на гласање до 11 часот изнесува 11 отсто

Читај повеќе

Осум прекршувања на изборниот молк, најмногу во Скопје

Читај повеќе

Санкционирани 104 лица за неносење лична заштита на лице во изминатите 24 часа

Читај повеќе

Без вода дел од корисниците во Маџари

Читај повеќе

Комисијата за заразни болести во Грција предлага задолжително носење маска во затворен простор 

Читај повеќе

Рекорден пораст на бројот на новозаразени во Токио

Читај повеќе
  • play_arrow

Трамп: Полицијата убива повеќе белци отколку Афроамериканци

Читај повеќе

Од „корона-фри“ Црна Гора стана земја со најмногу активни случаи на коронавирус во регионот

Читај повеќе

Најголем одзив до 9 часот има во ИЕ 1, гласањето се одвива непречено

Читај повеќе