Владата го утврди дополнетиот Предлог-буџет за 2022 година, се враќа на усвојување во Собранието

Владата на денешната седница ги утврди дополнувањата на Предлог-буџет на Република Северна Македонија за 2022 година, кои произлегоа од амандманската расправа во комисиите во Собранието.

Со овие измени, дополнетиот Предлог-буџет за 2022 се враќа на усвојување на пленарна седница на Собранието.

Како што соопштија од владиниот Сектор за односи со јавноста, утврдено е дека од вкупниот број амандмани, прифатени се 23 во вкупен износ од околу 382 милиони денари.

– Дополнително, на денешната седница на предлог на Министерството за финансии Владата на Република Северна Македонија да ги усвои и следните измени како дополнување на Буџетот за идната година: Зголемување на средствата во Министерството за информатичко општество и администрација во износ од 250 милиони денари за реализација на програмските активности на Македонската радио телевизија; зголемување на средствата во Уставен суд на Република Северна Македонија во износ од 1 милион денари за избор на нови уставни судии; зголемување на средствата во Финансиска полиција во износ од 1 милион денари за преземени обврски за набавка на возило, како и некои други, се наведува во соопштението.

Владата денеска го утврди и текстот на Предлог-одлуката за прераспределба на средства помеѓу буџетските корисници на централната власт и помеѓу фондовите, со заклучок таа да биде доставена на усвојување на Собранието на Република Северна Македонија.

Целта на предложената Одлука, стои во соопштението, е:

 • обезбедување средства за справување со енергетската криза,
 • финансиска поддршка на јавните претпријатија и акционерските друштва во државна сопственост погодени од кризата (ЈП „Македонски шуми“, АД „Водостопанство“, АД „Еурокомпозит“, АД „Македонски шуми“, АД „Македонска пошта“),
 • набавка на COVID вакцини,
 • подмирување на обврски за заштита на населението од ХИВ,
 • набавка на метадон и бупренорфин за лица со болести на зависности,
 • обврски кон ЈЗУ задолжени за лекување на лица со болести на зависности,
 • побарувања по основ на партиципација за осигурени лица,
 • набавка на лекови за ретки болести,
 • обврски кон ФЗОМ за целосно здравствено осигурување,
 • плаќање на обврски согласно Програмата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој и Програмата за рибарство и аквакултура,
 • плаќање на времени ситуации за Брана „Конско“, Брана „Речани“ и ХС „Равен Речица“, ХС „Злетовица“,
 • средства за затворање на проектот Јужновардарска долина,
 • експропријација за Брана „Речани“ и ХС „Равен Речица“,
 • компензирање на трошоците при давање на услугата од јавен интерес во железничкиот превоз на патници,
 • реализација на проектот Ф/П за домување на социјално ранливи групи,
 • обезбедување на средства за подмирување на платено политичко рекламирање за Локалните избори 2021 година,
 • дообезбедување на средства за стипендии и студентски домови,
 • дообезбедување на средства за финансиска поддршка на инвестиции (домашни компании),
 • дообезбедување на средства за уредување на ТИР зоните и исплата на државна помош,
 • дообезбедување на средства за набавка на меркантилна пченица за стоковите резерви,
 • дообезбедување на средства за подмирување на тековните приоритетни обврски на одредени буџетски корисници.
Тагови
реклама

Секс во бременост: Дали е безбеден за бебето и кои пози и се најудобни на жената?

Read more

Ситуации и места каде што е најлесно да се заразите со омикрон

Read more

Зеленчук што дебелее: Ако сте на диета, внимателно колку го јадете

Read more

IQ мапа: Кој е поглуп, а кој попаметен од Македонците во Европа?

Read more

Македонија

Светиот крст во Скопје посветен на сите учесници во церемонијата за Богојавление

Read more

Следува влажен и студен бран со снег и голомразица

Read more

Оваа година крстот ќе биде положен во осветените води, но со ограничен број на луѓе

Read more

Влошена епидемиолошката состојба – расте бројот на новозаразени и на реинфекции

Read more
 

Вести

Борисов: Има теми за кои двете страни мора да направат компромис

Читај повеќе

Австралија нуди сезонски работни места за туристи и студенти од странство

Читај повеќе

Светиот крст во Скопје посветен на сите учесници во церемонијата за Богојавление

Читај повеќе

Следува влажен и студен бран со снег и голомразица

Читај повеќе

Приведено лице по распишана потерница за доиздржување казна затвор

Читај повеќе

СЗО: Да не се залажуваме, далеку сме од крајот на пандемијата

Читај повеќе

Оваа година крстот ќе биде положен во осветените води, но со ограничен број на луѓе

Читај повеќе

Влошена епидемиолошката состојба – расте бројот на новозаразени и на реинфекции

Читај повеќе

Најстудено во Маврови Анови, најмногу снег на Попова Шапка

Читај повеќе