Свет

За една недела девет жртви во лавини во Австрија

12. јануари 2019 - 11:40 | МИА
Виена, 12 јануари 2109 (МИА) – Во изминатите седум дена беа регистрирани големи врнежи од снег во Австрија, и во лавини загинаа девет лица.

Снегот синоќа престана да паѓа и ситуацијата во кризните подрачја е малку подобрена, но се најавуваат нови снежни врнежи.

Австриските власти го искорустуваат тоа за контролирани лавини што се закана за загрозување места над кои се наоѓаат, а со хеликоптери „оддувуваат“ снег од дрвја покрај влажни сообраќајници за да спречат дрвја да паднат поради голем товар.

Меѓу жртвите има Австријанци, Германци, Швајцарци и Словенци. 

Коментирај