Култура

„Затемнетиот град“ на фотографката Ерина Богоева ќе биде изложен во МСУ

12. октомври 2017 - 18:33 | А.С.

Изложбата „Затемнетиот град“ е дел од поширок истражувачко-фотографски проект кој треба и понатаму да ја следи архитектонската скулптура на територијата на Р Македонија, а е започнат од авторката Ерина Богоева во 2012 година. Изложбата е дел од „Нов културен бран 2017“ помогнато од Министерството за култура на Македонија.

Изложбата ќе биде поставена во Музејот на современа уметност во Скопје на 20 октомври, 2017 година, со почеток во 20 часот.

„Фотографското око преку својот објектив најчесто го презервира моментот од животот во континуимот простор-време но, неретко преку него се изразува и револтот кон процесите кои доведуваат до изобличување на природниот тек на нештата. Во оваа наша измината деценија кога и модерната архитектура и брутализмот во градот беа окарактеризирани како некаков надминат шунд повторниот поглед кон тие историски зданија, всушност, во целост ја открива нивната импозантност“, вели авторката за креативниот процес зад проектот.

„Низ фотографиите на убавите урбани линии на брутализмот и модерноста е изразен и личниот револт што тие сега претставуваат дел од нашиот затемнет град. Овие градби нема воопшто да ги видите освен кога врз нив паѓаат сончевите зраци затоа што кон нив светлата на велеградот не се насочени. Овие уметнички правци во архитектурата од денешен аспект, всушност, во себе ја носат и историчноста и континуитетот на нацијата да биде секогаш во чекор со светскиот архитектонски светоглед“, додава Богоева.

Во овој дел на проектот ќе бидат изложени фотографии од архитектонските скулптури на архитектите Јанко Константинов, Георги Константиновски, Славко Брезовски, Едвард Равникар, Марко Мушич и други.

За авторката:

Ерина Богоева е родена на 02.07.1988 во Скопје. Таа е самоук фотограф и активно се занимава со фотографија од 2007г. Во 2009г таа е добитник на награда во младинската категорија на Деновите на Македонската Фотографија, а во 2012г. таа добива прва награда за фотографија на тема „Скопје од мој агол“. Во мај 2016 таа ја има својата прва самостојна изложба под наслов „Животот на улиците во Европа“ во во изложбениот простор на ЕУ Инфо Центарот како дел од програмата на Денот на Европа. Оваа изложба беше организирана и во рамки на серијата „Културни приказни" на ЕУ Инфо Центарот на Делегацијата на ЕУ во Скопје. Во октомври 2016, Ерина ја има својата втора самостојна изложба, „Небото над Скопје“, во склоп на манифестацијата Бела Ноќ, во Скопје. Третата самостојна изложба Ерина ја има во март 2017 година во кафулето Wanderlust во Скопје, под наслов “Четири годишни времиња и малку љубов“ и е нејзина прва продажна изложба.

Ерина Богоева е дипломиран филолог на катедрата по Англиски јазик и книжевност при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, Скопје, Р.Македонија и магистер по Филм, телевизија и екранска индустрија при Нотингам Универзитетот, Велика Британија.

Коментирај