Женева ќе стане урбана лабораторија за еколошката транзиција

Градот Женева како лабораторија за градови со позелена иднина – тоа беше визијата која ја реализираше Фондацијата Braillard Architectes (FBA), ма првата интернационална работилница за архитекти и инженери за просторно и урбанистичко планирање, на која се разработуваа тактики и алатки за намалување загадувањето со јаглерод диоксид во градовите.

Двонеделната работилница Transition Workshop 2020 заврши на 24 јули, а целта беше да се обучат професионалци кои ќе ја спроведат промената кон остварување на zero carbon emissions (постигнување нула емисии на јаглерод диоксид) до 2050 година, со примена на опипливи примери од пејзажот на градовите.

Зошто е ова важно?

Неодржливата урбанизација е еден од најголемите засилувачи на потрошувачката на енергија, емисиите на јаглерод диоксид и следствено - климатските промени. Затоа станува императив градовите да бидат добро дизајнирани и менаџирани.

Со поддршка на Еколошката програма на Обединетите Нации, чие седиште е во Женева, FBA го лансираше проектот Eco-Century Project за да ги испита односите меѓу просторното планирање и планетарните ресурси.

Работилницата беше тест за новата, пообемна едукативна рамка што за замислува FBA, а ќе ја предводи новата генерација урбани архитекти, дизајнери, инженери и политички фигури.

Градот Женева, Кантонот Женева, École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), Liechtenchtein Institute for Strategic Development, Bureau Haus и Services Industriels de Genève (SIG) се партнери на проектот.

Еколошка транзиција

„Еколошката транзиција е сега. Новата генерација на мотивирани и обучени професионалци ќе делува како колективен спроведувач на промената, ќе дава поддршка и ќе инспирира придвижување кон одржлив развој на места, заедници, градови и региони. Клучно е да се развие нов циклус на знаење и вештини за создавање и забрзување на проекти во еколошката транзиција. Градовите и териториите мора да развијат нови проекти за постигнување нула емисии на јаглерод диоксид, во поглед на просторот, општеството и естетиката, како глобален и локален егзистенцијален предизвик“, вели Панос Манцијарас, директор на FBA.

Трите цели на работилницата се: кревање на свеста, пренос на дизајнерските алатки и окуражување на новата генерација; кревање свест за одржливата архитектура, урбанизмот и просторното уредување на зеленилото; како и создавање и пренос на дизајнерски алатки и методи за отпорни и издржливи градби, градови и региони.

Манцијарас вели дека за него најитна цел е да му се дадат на Кантонот Женева нови идеи и алатки за имплементација на стратегиите за еколошки дизајн, како и да се советува приватниот сектор, кој е вистинскиот градител во Женева.

„Еколошката транзиција е многу комплексна тема. Ние скромно се обидуваме да создадеме нешто што не постои во моментов: генетски материјал за школата за транзиција“, вели тој.

реклама

Викендот без ДДВ на 10, 11 и 12 октомври

Read more

Филипче: Разговараме сите во регионот да ги отвориме границите со исти правила за ПЦР тестовите

Read more

Возевме: Спуст по новата велопатека на Водно

Read more

Швајцарија на референдум гласа за слободното движење со ЕУ

Read more

Наука

Видео симулација докажа дека визирите не штитат од COVID-19

Read more

НАСА компонираше ѕвездена симфонија

Read more

Откриен нов рекорд на најниски температури во северната хемисфера

Read more

Што би се случило доколку Сонцето би било помало од Земјата?

Read more

Гик

Хакерски DDoS напади од Кина, Виетнам и Русија врз унгарските финансиски институции

Читај повеќе
  • filter

Рендерите го открија изгледот и перформансите на Nokia 7.3 - што да очекуваме?

Читај повеќе
  • play_arrow

Cloud gaming сервисот Luna е само еден од многуте новитети на Amazon

Читај повеќе
  • play_arrow

Видеоиграта „Football Manager“ пристигнува во ноември: На кои конзоли ќе биде достапна?

Читај повеќе

Многу критики за новиот дизајн на Facebook - дали ви се допаѓа?

Читај повеќе

Google ги објави деталите за новите смартфони Pixel 5 и Pixel 4a 5G

Читај повеќе

Wikipedia конечно добива нов дизајн, погледнете како ќе изгледа

Читај повеќе
  • play_arrow

Топ 5 видеоигри за Nintendo Switch

Читај повеќе
  • filter

LG претстави 3 нови смартфони, наскоро достапни и на европскиот пазар

Читај повеќе