Зошто древните народи намерно ги деформирале своите черепи?

Мотивите за промена на обликот на черепот се разликувале во различни историски епохи.

Вештачката деформација на черепот, или вештачката кранијална деформација, била метод на израмнување или стискање на главата со цел да се промени нејзината форма. Методот на намерно деформирање на човечкиот череп се применувал со векови во древните цивилизации на Сумерите, Египќаните, Олмеците, Маите и Инките.

Мотивите за промена на обликот на черепот се разликувале во различни историски епохи:

- черепот да добие заканувачки и застрашувачки изглед за непријателот (Хуните),

- черепот се користел за да се покаже племенска припадност (американски Индијанци),

- издолжениот череп станал симбол на благородно потекло, или симбол на демонстрација на социјалниот статус, на пример елита. Оваа мотивација веројатно одиграла клучна улога во општеството на Маите, кое се обидувало да стекне облик на череп кој би бил естетски попријатен или со посакуваните особини. На пример, членовите на Наха во дел од островот Томан и југозападно од островот Малекула, Австралија, сметале дека личноста со издолжена глава е попаметна и како таква имала повисок социјален статус и дека била поблиску до боговите.

Археолошки и етнолошко-антрополошки истражувања

Во последните неколку години, при археолошките ископувања на територијата на Понишавље, на локалитетот Виминациум во Србија, се пронајдени скелети на поединци со издолжени черепи. Се верува дека остатоците припаѓаат на германското племе Гепиди кои биле на овие простори од III до VI век од нашата ера.

Издолжените черепи се сметале и за идеал за убавина, но не само издолжени, туку и нормално формирани черепи, така што од раѓањето на детето кај оваа култура на територијата на денепшна Србија се посветувало внимание на развојот на главата и черепот. За да може главата да биде округла и недеформирана, кога детето спиело малку му ја ротирале од лево кон десно или од десно кон лево, додека детето не почнело самостојно да ја врти главата неколку месеци по раѓањето.

Ако го земеме фактот дека на овој начин несвесно влијаеме на формирањето на правилната форма на черепот кај децата, ќе видиме дека денес убавината и естетските детали на черепот се многу важни, треба да се земе предвид и естетската хирургија која денес е сѐ поприсутна така да и на тој начинот се влијае на деформацијата на самите черепи.

При теренско истражување во руската Република Адигеја и градот Мајкоп, Доколку ги посетите археолошките музеи во во руската Република Адигеја и градот Мајкоп ќе забележите голем број скелети со издолжени черепи, за која кустосите ќе ви откријат дека потекнува од Черкезите, кои потоа техниката ја пренеле во Египет.

Оваа констатација наведува на тоа да се запрашаме колку денес е важна формата на главата и черепот кај Черкезите, но и други техники во првите денови и месеци на децата.

„Кога главата на детето е свиткана, бедрена коска од овца се става меѓу нозете, претходно зготвена и од која е извадена коскената срцевина. Коската се става за да може бебето да уринира низ неа и за да на децата да не им се јавува осип, чешање и црвенило околу интимната регија. Главата на бебето мора секогаш да биде слободна за обликот на главата да биде правилен и кружен. Од таа причина, За бебето е направена специјална перница која не е ниту премногу тврда, ниту премногу мека“, вели Исак Цај, руски археолог.

Ако ги земеме предвид горенаведените факти што можеме да ги видиме денес во модерните култури, можеме да дојдеме до заклучок дека ништо не се променило од третиот век од нашата ера, освен идеалите за убавина, бидејќи сè уште се прават корекции на черепот, а сменети се само идеалите и техниките за убавина.

Псевдонаука

Според некои псевдонаучни теории, се сметало дека во зависност од обликот на главата, мозокот може да изведува одредени типови на размислување.

Поддржувачите на теоријата на палеоконтакт веруваат дека древните култури создавале издолжени черепи во обид да ги имитираат вонземјаните, кои всушност ги сметале за богови. Заведени од оваа теорија, и денес некои медиуми понекогаш ги претставуваат издолжените черепи како черепи на вонземјани од вселената.

реклама

Секс во бременост: Дали е безбеден за бебето и кои пози и се најудобни на жената?

Read more

Ситуации и места каде што е најлесно да се заразите со омикрон

Read more

Зеленчук што дебелее: Ако сте на диета, внимателно колку го јадете

Read more

IQ мапа: Кој е поглуп, а кој попаметен од Македонците во Европа?

Read more

Вести

Почна првиот археолошки експеримент во вселената

Read more

Откриен нов вид жаба и именуван по Грета Тунберг

Read more

Израелска студија: Четврта доза вакцина - недоволно добра против омикрон

Read more

Поради климатските промени поларните мечки ја напуштаат Алјаска и се движат кон Русија

Read more
 

Гик

Почна првиот археолошки експеримент во вселената

Читај повеќе

Нов проблем во напорите човекот да стапне на Марс

Читај повеќе

Неверојатен нов фосил можеби е решение за мистеријата на Дарвин

Читај повеќе

Откриен нов вид жаба и именуван по Грета Тунберг

Читај повеќе

Xbox One официјално згасна

Читај повеќе

Израелска студија: Четврта доза вакцина - недоволно добра против омикрон

Читај повеќе

Поради климатските промени поларните мечки ја напуштаат Алјаска и се движат кон Русија

Читај повеќе

Google ја тестира функцијата Smart Downloads за YouTube на Android

Читај повеќе
  • play_arrow

Најдеталната 3D мапа од вселената прикажува 7,5 милиони галаксии

Читај повеќе