Стил

Зошто не треба да ја оставите косата да се исуши сама?

13. август 2018 - 18:58 | А.С.

Сигурно би биле пресреќни кога не би морале да користите производи и апарати за обликување на косата барем една недела, особено кога надвор владеат високи температури.

Меѓутоа, се чини дека тоа не е баш најдобра идеја, бидејќи сушењето на косата на топлиот летен ветер може да биде поштетно за косата отколку сушење со фен.

Експертот за коса Тим мур вели дека косата може значително да ја изгуби еластичноста и цврстината ако предолго време ја оставите мокра.

Причината за тоа е следна – средниот слој на косата што е „одговорен“ за тоа како паѓа косата, трпи дополнително оптеретување кога косата е мокра и може да доведе до двојно опаѓање на косата.

Влагата исто така го забрзува пукањето на врвовите бидејќи додека е мокра, косата е лишена од соте природни масла и со тоа е изложена на поголем ризик од оштетување.

Наместо да ја оставите да се суши сама, Мур препорачува да ја исушите косата со фен на најниска темепратура и да избегнувате максимална температура на кој било уред за стилизирање на косата.

Повеќе совети за тоа како правилно да ја испеглате косата, прочитајте ТУКА.

Коментирај