Зошто нормална клетка станува канцерогена?

Развојот на ракот е сложен, повеќестепен процес, кој вклучува не само една генетска промена, туку обично повеќе.

Ракот е болест во која постои неконтролиран раст и ширење на абнормални форми на клетки формирани во телото на пациентот.

Тоа е една од најголемите причини за смрт во развиените земји - најмалку 1 од 5 лица во Европа и Северна Америка ќе умре од рак. Податоците за последните 100 години покажуваат дека болеста станува сѐ почеста, но популацијата старее, а со возраста, се повеќе се зголемува можноста дека некој ќе добие рак.

Термините карцином, малигна неоплазма или малигнен тумор се синоними и тие се разликуваат од бенигни тумори во дедиференцијација, инвазивност и способност за метастазирање (ширење на други делови од телото), (и бенигните и малигните тумори имаат неконтролирано размножување). Абнормалните карактеристики на малигните клетки се последица на изменетото изразување на гените како резултат на разни генски мутации (оштетување на гени).

Во последните неколку години, сведоци сме на бројни достигнувања во разбирањето на патогенезата на карциномот, што, како резултат, доведе до развој на нови терапевтски можности. Со цел да се разберат ефектите на лековите што сега се користат, како и лековите кои сè уште се развиваат, важно е подетално да се објасни патобиологијата на оваа болест.

Канцерогените клетки имаат, повеќе или помалку, четири карактеристики што ги одделуваат од нормалните клетки:

  • неконтролирана пролиферација (размножување),
  • дедиференцијација и губење на функцијата,
  • инвазивност и
  • метастаза.

Нормална клетка станува канцерогена поради една или повеќе мутации во нејзината ДНК, која може да се стекне или наследи. Развојот на рак е сложен, повеќестепен процес, вклучувајќи не само една генетска промена, туку обично неколку, епигенетски фактори (хормони, коканцерогени, вируси, итн.) Кои сами по себе не се причина за рак, но ја зголемуваат можноста на генски мутации што резултираат со карцином.

Постојат две основни категории на генетскаи оштетувања кои доведуваат до рак:

  • активирање на прото-онкогени во онкогените (лоши гени) и
  • инактивација на гени на супресори на тумори (добри гени).

Овие измени се резултат на точкасти мутации, зголемен број на гени или преместувања на хромозоми, често како резултат на одредени вируси или хемиски канцерогени.

Нормалните клетки имаат гени кои спречуваат малигна трансформација - наречени гени на супресори на тумори (антиногени) - и денес постојат докази дека мутациите во овие гени се во основата на многу видови на рак. Губење на функцијата на гените супресори на тумори може да биде критичен настан во карциногенезата.

Бидејќи денес знаеме како нормалната клетка станува канцерогена, тоа знаење е искористено за развој на нови лекови во терапијата со карцином. Истражувањата во областа на онкологијата денес можат да проценат дали пациентот ќе има корист од предложениот третман, каква е неговата прогноза, дали има причини за дополнителни терапии и слично.

Идните истражувања во областа на онкологијата се спроведуваат со цел т.н. лична медицина, т.е. за секој пациент да утврди кој тип на терапија, кој лек, во која доза и на кој начин ќе биде оптимално за него.

Се разбира, постигнат е голем напредок во истражувањето кое ги разгледува можностите за спречување на рак, не само со рано откривање, туку и со одредени тестови на ниво на ген. На пример, многу е веројатно да се утврди дали некој ќе добие рак ако има оштетување на одреден ген во нивните гени што го наследиле од нивните родители. Тестирањето за мутации на BRCA гените веќе е во клиничка пракса, што значи дека ако некој во семејството има премногу пациенти со рак на дојка или рак на јајници, тие можат да користат тест за да утврдат можност за заболување и, со тоа, со превентивни мерки да спречат заболување.

Живееме во најинтересното време на истражување на ракот со надеж дека ова истражување ќе доведе до нови лекови и подобри резултати во третманите.

Тагови
реклама

Шоферски дилеми: Дали смеете да прескокнувате брзини?

Read more

Никој не сака да работи како сточар, иако платите се и до 50.000 денари

Read more

Зошто Германците ќе ги климатизираат патиштата?

Read more

За ова гледаме Олимпијада: Со договор, две злата за скок во височина

Read more

Наука

Дали новиот телескоп на НАСА ќе ја реши мистеријата за темната енергија?

Read more

Климатска криза пред 325 милиони години ги истребила праисториските ајкули

Read more

Климатските промени ќе предизвикуваат уште поекстремни временски услови

Read more

Рускиот модул Наука ја дестабилизираше Меѓународната вселенска станица

Read more
 

Гик

  • play_arrow

Дали новиот телескоп на НАСА ќе ја реши мистеријата за темната енергија?

Читај повеќе

Климатска криза пред 325 милиони години ги истребила праисториските ајкули

Читај повеќе

Што се случува со пчелите ако внесат кофеин?

Читај повеќе

Климатските промени ќе предизвикуваат уште поекстремни временски услови

Читај повеќе

Дали ќе ги спасиме северните бели носорози од истребување?

Читај повеќе

За два дена, на Гренланд се стопи доволно мраз за да ја потопи Флорида

Читај повеќе

Sony продаде повеќе од 10 милиони конзоли PlayStation 5

Читај повеќе

Претставени Huawei P50 и P50 Pro

Читај повеќе

Рускиот модул Наука ја дестабилизираше Меѓународната вселенска станица

Читај повеќе