Чек дис аут

Колку долго може да останете во виенски ресторан?

9. август 2019 - 10:30 | М.С.

Во повеќето ресторани во Виена може да резервирате место само на ограничено време.  

Во некои ресторани, може да добиете маса само за еден час. Овие маси ги нарекуваат  time slots.  Гостите негодуваат за ова правило, меѓутоа во Трговската комора на Виена велат дека јасна е причината на угостителите.

Меѓу први кои вовеле ваков начин на резервација се едни од најпознатите ресторани, а гостите после вечерата, пијалокот го довршуваат во барот.

Освен тоа, времето се ограничува и за време на празниците кога рестораните очекуваат поголем број на гости. Порано, угостителите овие ограничувања на гостите им ги соопштувале откако ќе дојдат или преку телефон, а денеска уште при резервирањето јасно е назначено колку може да останете.

„Нашата цел е да се променат барем две различни групи на гости во текот на вечерта“, се правдаат сопствениците.

Затоа, при посета на Виена, имајте на ум дека резервациите се обично временски ограничени. Доколку сакате да останете подолго, се препорaчува да изберете термин после 9 часот.

Коментирај