Квалитетни и стандардизирани производи услов за соработка со странските инвеститори

Скопје, 4 декември 2019 (МИА) – Македонските компании да понудат квалитетни и стандардизирани производи, да се намали административниот товар и да продолжат реформите во образованието во насока на продуцирање кадри потребни за стопанството. Ова се само некои од условите за интензивирање на врските меѓу домашните фирми и странските инвеститори во земјава.

Странските инвеститори сакаат да ги вклучат македонските компании во својот бизнис, но од нив очекуваат сами да дојдат и да им тропнат на врата.

- Потенцијалот на македонските компании не е доволно искористен и тоа е клучниот предизвик на македонската економија. Соработката со странски и со фирми од земјите членки на ЕУ може да им ја подобри конкурентноста на македонските компании. Согласно последниот извшетај на Европската комисија за Северна Македонија, едвај да има воспоставено некакви врски меѓу домашните компании и инвеститорите во зоните. За јакнење на ваквите врски, многу работи зависат од деловната средина. Всушност, треба да бидат исполнети некои општи и специфични услови за функционирање на компаниите, изјави раководителот на економскиот оддел во Канцеларијата на Европската комисија во Скопје, Фрег Јанмаат пред почетокот на конференцијата за зголемување на конкурентноста на домашните мали и средни претпријатија со цел подобрување на нивната соработка со странските инвеститори.

Според Јанмаат, некои од општите услови се владеење на правото, поефикасна јавна администрација и борбата против корупцијата, сфери во кои владините политики треба да продолжат. Специфичните услови, пак, се однесуваат на потребата од квалитетен производ според европските и меѓународните стандарди кој ќе може да биде вклучен во производството на странските компании, реформа во образованието и намалување на административниот товар што паѓа врз компаниите.

Претседателот на Советот на странски инвеститори при Стопанската комора на Македонија, Штефан Петер, рече дека секој странски инвеститор во земјава работи со македонска компанија, но повеќе во придружните дејности, како обезбедување, храна, итн, а тоа не е доволно.

- Ние сакаме да ги вклучиме македонските компании во нашиот вистински бизнис, да бидат наши добавувачи. Но, македонските компании треба да дојдат кај инвеститорите, независно дали се тие во зоните или не, да им тропнат на врата и да прашаат „што можам да направам за вас“, зашто не е обратно, нема бизнисот да дојде кај нив и да им рече „што можам да сторам за вас“. Тоа е како двајца соседи кои живеат еден до друг, а не зборуваат и поради тоа никогаш нема да си ги разберат потребите и побарувањата. Сѐ почнува со првиот чекор, а тоа е комуникацијата, порача Петер.

Како позитивен пример тој ја посочи ЕВН која, истакна, последниве неколку години работела со повеќе од 5.000 македонски компании. ЕВН веќе има интезинва соработка и со компании кои нудат услуги и со компании кои нудат материјали.

- Никој не може да одрече дека малите и средните претпријатија се 'рбетот на една економија. Тоа важи за Германија, за Австрија од каде што доаѓам и за Северна Македонија. Исто така, никој не може да негира дека странските директни инвестиции во една земја се повеќе од само шлаг на тортата. Тие се многу важен фактор за македонското стопанство, не само од финансиски аспект, туку и за пренос на знаење. Затоа, логично е дека треба да се воспостави ваква врска меѓу домашните мали средни претпријатија и странските директни инвестиции за да се создаде дополнителна вредност, напомена Петер.

реклама

Морничави остатоци од напуштени хотели низ Југославија

Read more

Безбедност на велосипедистите: Кога во Скопје ќе се вози со 30 км/ч?

Read more

Пет знаци кои откриваат дека некој е на стероиди

Read more

Овие хороскопски двојки не се идеални, но може да успеат

Read more

Бизнис

Оштетените штедачи од Еуростандард банка бараат закон за нивно обесштетување

Read more

Ни халал, ни кошер: Полска ќе забрани колење животни по верски правила

Read more

Корона-кризата не ѝ може ништо на Alibaba – отвора паметна фабрика во Кина

Read more

Авиосообраќајот во Европа ќе биде многу потешко погоден од корона-кризата отколку што мислевме

Read more

Вести

Македонски државјанин уапсен во Косово

Читај повеќе

Утре одлука за дневниот престој во училиштата

Читај повеќе

Дали пензионирањето порано ќе го оптовари Фондот?

Читај повеќе

Црн рекорд: 13.498 новозаразени во еден ден во Франција

Читај повеќе

Што ќе значи „Ѕвезда плус“ за туризмот и угостителите во земјава?

Читај повеќе

Комисијата одлучува за целодневна настава

Читај повеќе

Повторно расте процентот на позитивни случаи од вкупниот број направени тестови

Читај повеќе

Пад на утринските температури, сончево и топло преку ден

Читај повеќе

Преглед на состојбата со COVID-19 во светот

Читај повеќе