Наука

Снимени мистериозни нишки во срцето на нашата галаксија: Од каде доаѓаат?

Никој не знае со сигурност што се крие во вселената, а нашата галаксија Млечен Пат е полна со мистериозни магнетни нишки на новата телескопоска снимка што ја направи Јужноафриканската радиоастрономска опсерваториј
Read more

Во антички храм во Египет откриени две џиновски сфинги од дедото на Тутанкамон

Египетски археолози пронајдоа две џиновски статуи на фараонот Аменхотеп III (или Аменофис III) кои првично биле долги 8 метри, пишува Live Science.
Read more

Дали е конечно откриено како се појавил живот на Земјата?

Теоријата за еволуција на Дарвин совршено објаснува како животот на Земјата еволуирал откако настанал.
Read more

Нов проблем во напорите човекот да стапне на Марс

Следниот огромен чекор за човечкиот вид би можел да биде патување на Марс, но во таква мисија проблемот може да биде (не)доволното количество црвени крвни зрнца (еритроцити), важни за пренос на кислород во крвта,
Read more

Неверојатен нов фосил можеби е решение за мистеријата на Дарвин

Кинеските научници објавија дека го пронашле најстариот фосил на пупки во светот, конечно потврдувајќи дека цветните растенија или ангиоспермите еволуирале десетици милиони години порано отколку што се мислеше.
Read more
play_arrow

Најдеталната 3D мапа од вселената прикажува 7,5 милиони галаксии

Благодарение на спектроскопски инструмент, објавена е досега најдеталната тридимензионална мапа на вселената која прикажува 7,5 милиони галаксии.
Read more

Вселенско чудовиште: Супермасивна црна дупка скриена во минијатурна галаксија

Научниците од опсерваторијата Chandra на НАСА неодамна открија чудовишна црна дупка „закопана“ во прашина и гас и лоцирана во џуџеста галаксија.
Read more

Гравитацијата на Сонцето и Месечината влијае на живиот свет повеќе отколку што се мислеше досега

Според една нова студија, двете небесни тела што можеме да ги видиме дење и ноќе имаат поголемо влијание врз флората и фауната на Земјата отколку што се мислеше.
Read more
play_arrow

7 телескопи кои го променија курсот на човештвото

Телескопите со база на Земјата не секогаш ни даваат најјасни слики од вселената, бидејќи тие треба да гледаат низ замаглената атмосфера на Земјата и на тој начин ја наметнаа потребата за „очи“ во вселената за да ја видат
Read more
play_arrow

Колкав е всушност универзумот?

Луѓето се обидуваат да ја измерат големината на универзумот со децении - можеби и со векови! И одговорот што го добиваме постојано се менува, бидејќи сѐ повеќе и повеќе наука и знаење се додаваат во равенката.
Read more

Колку планети-скитници има на Млечниот Пат?

Меѓуѕвездениот простор е гробишта на планетите-скитници кои ја изгубиле својата матична ѕвезда и бесцелно талкаат низ вселената.
Read more

Ако метеорит удри во Земјата, неговата големина не е тоа што ќе нѐ уништи

Метеоритите играле важна улога во еволутивниот процес на Земјата.
Read more
реклама

Маск му понуди 5.000 долари на тинејџер: Престани да ми го следиш авионот

Read more

Шах-мат од НАТО: Војна нема да има

Read more

Сателитски снимки открија што прави Русија на границата

Read more

Што е SWIFT и зошто може да биде оружјето од кое Русија најмногу се плаши?

Read more