Свет

Министерката за животна средина избрана за претседател на Швајцарија

12. декември 2019 - 17:31 | МИА

Mинистерката за животна средина, транспорт, енергетика и комуникации на Швајцарија, Симонета Сомаруга, е избрана за претседател на државата за 2020 година.

Сомаруга (59) е од Социјалдемократската партија.

Претседателските избори се одржаа на 11 декември на заедничка седница на двата дома на Парламентот на државата.

Сомаруга претходно беше избрана за претседател и во 2015 година.

Претседателот на Швајцарија не е шеф на државата, сите функции се исполнуваат колективно од сите членови на Владата – Федерален совет.

Неговиот глас сепак е клучен во дискусиите во Советот. Изборот за претседател се спроведува во Парламентот и мандатот трае една година.

Претходно пратениците ги реизбираа седумте членови на Кабинетот за нов четиригодишен мандат.

По правило, Кабинетот се состои од претставници на четирите најголеми партии, претставувајќи целиот политички спектар.

Коментирај