Чек дис аут

Град во кој не може да умрете

16. август 2019 - 13:38 | М.С.

Освен што ја носи титулата за најнаселен и најсеверен град во светот, норвешкиот град Лонјербиен кој се наоѓа на островот Свалбард има уште една невообичаена карактеристика.

Имено, во овој град никој не умрел веќе 69 години затоа што умирањето е забрането со закон.

Иако можеби цел живот живеете таму, пренесува IFL Science, ако ви се случи да се разболите, тогаш мора да го напуштите овој остров и смртта да ја дочекате на некое друго место. Ако нешто ви се случи одеднаш, тогаш вашето тело ќе биде однесено од островот и нема да бидете погребани таму.

Звучи како бизарен закон, но сепак е превенција за заштита. Во далечната 1950 година откриено е дека телата закопани на градските гробишта не се распаѓаат затоа што почвата е постојано смрзната, а како резултат на тоа вирусите од телата можат да бидат извор на зарази.

Иако ова звучи како сценарио од хорор филм, тоа се случи на Сибир каде се појави епидемија на антракс во 2016. година.

На овој остров живеат 2.144 жители. Владее арктичка клима со летни температури од 3 до 7 степени, а во зима до -13 до -20. Поларната ноќ трае 111 дена.

Коментирај