Камионџиски сон: Mercedes ѕверка со футуристичка ProCabin кабина

Од неговото лансирање во јуни 2021 година, Actros L го дефинира премиум сегментот на тешки камиони со дизел од Mercedes-Benz Trucks.

Сега компанијата го носи својот успешен водечки модел на ново ниво со футуристички дизајн на возилото, оптимизирана аеродинамика, бројни комфорни карактеристики, ефикасни мотори, високо ниво на динамика на возење и најнови системи за помош на возачот. Новиот Actros L има сè што е потребно за да ги импресионира операторите на возни паркови и професионалните возачи.

Традиционалниот дизел камион на тој начин ја продолжува успешната приказна на оваа серија модели која започна во 1996 година, уште еднаш потврдувајќи ја посветеноста на камионите на Mercedes-Benz најдобро да ги задоволат потребите на своите клиенти и нивните возачи. Целта е брендот да продолжи да биде еден од двигателите во индустријата за камиони со конвенционален погон. Новиот Actros L со ProCabin може да се нарача од април 2024 година и ќе започне да се произведува во декември 2024 година.

„Секогаш се стремиме да им обезбедиме на нашите клиенти најдобри решенија за возила за сите погонски технологии. Традиционалниот дизел камион, исто така, ќе продолжи да биде незаменлив во различни региони во светот уште некое време. Со новиот камион Actros L, дополнително го оптимизиравме нашиот испробан и проверен водечки модел во многу аспекти. Ова веќе се рефлектира во револуционерниот дизајн на кабината“, рече Рајнер Милер-Финкелдеи, шеф за развој во Mercedes-Benz Trucks.

Новиот аеродинамичен дизајн носи заштеда на гориво до 3%

На прв поглед, целосно новиот надворешен изглед на Actros L е веќе впечатлив. Кабината ProCabin, која првпат беше претставена за време на светската премиера на електричниот eActros 600 во октомври 2023 година, е целосно дизајнирана за особено ефикасна аеродинамика, од пред-спојлерот на покривот пред вистинскиот спојлер на покривот, до A- дефлектори на столбови околу страничните прозорци и големите, од рамниот преден капак на кабината до оптимизираниот браник со минимални доводи за воздух за ладење и неговата нова обвивка на подвозјето. Протокот на воздух на тој начин го исполнува аеродинамички поволниот преден дел продолжен за 80 милиметри и продолжува да се движи околу возилото што е можно пооптимално.

Ова е обезбедено со аеродинамичен влез, подобрена рамка на лакот на тркалата и оптимизирани странични панели. Практично нема празнини или простори за оптимизиран проток на воздух. Продолжените странични дефлектори се дизајнирани како едра за да обезбедат добра транзиција помеѓу камионот влекач и приклучената полуприколка. Употребата на различни дихтунзи за одвојување на моторниот простор од надворешниот проток на воздух го комплетира аеродинамичкиот концепт. Сè на сè, ова резултира со заштеда на гориво до 3% во новиот Actros L.

Високо ниво на удобност за возачот

Со новиот камион Actros L и неговиот футуристички дизајн на кабината, Mercedes-Benz Trucks истовремено го признава фактот дека, покрај ефикасноста и исплатливоста, аспектите како што се привлечната надворешност и удобноста во кабината на возачот исто така играат важна улога во купувањето возило. Однадвор, забележителни детали во овој поглед вклучуваат карактеристики како целосно обоена кабина, вклучувајќи го логото на Mercedes-Benz и буквите во темен хром, како и алуминиумските скали. Целото осветлување во и околу возилото има и LED технологија. Ова се однесува на главните фарови и покажувачите на насоката, како и страничните и задните светла. Matrix LED фаровите се исто така достапни како опција за максимални перформанси на осветлување.

Внатре, ProCabin достапен во три варијанти - Stream, Big или Giga Space - нуди голем број комфорни функции, како што се оптимизирано греење на седиштата, нови премиум рамно ткаени навлаки за седишта или кревети со рамки со полни летви и нови, дебели врвни душеци. Проширен опсег на функции на прекинувачот покрај креветот, како и амбиенталното осветлување и дополнителните LED светилки за читање се исто така нови. Покрај тоа, има и други карактеристики на опремата како што се дополнителни USB-C приклучоци на страничните ѕидови, висококвалитетна завеса во двотонски дизајн, втор фрижидер, приклучок од 230 V или концептот SoloStar, кој сега е достапен во две нови варијанти на тапацирот на седиштата. Почнувајќи од април 2025 година, Multimedia Cockpit Interactive 2 ќе биде достапен и со обновен дизајн на менито, гласовна контрола, дополнително подобрена поврзаност и нови апликации како што се предупредувања за поврзан сообраќај.

Третата генерација на дизел моторот OM 471 обезбедува поголема економичност на горивото

Покрај мерките за аеродинамичка оптимизација, Mercedes-Benz Trucks дополнително ја зголемува ефикасноста на новиот Actros L во комбинација со третата генерација на 12,8-литарскиот OM 471 дизел мотор. OM 471, достапен заедно со докажаните дизел мотори OM 470 и OM 473, постојано е дизајниран да ги намалува вкупните трошоци за животен век (TCO) без да се загрозат перформансите, динамиката на возењето или удобноста во смисла на економично возење, намалени емисии на CO2 и пониски оперативни трошоци.

Со третата генерација на OM 471, Mercedes-Benz Trucks претстави два нови турбополначи прецизно прилагодени на различните потреби на клиентите. Во варијантата наменета за транспорт на долги релации, фокусот е на постигнување што помала потрошувачка на гориво. Во комбинација со ревидиран систем за подобрена обработка на издувните гасови, овој турбополнач на издувните гасови овозможува максимална заштеда на гориво до четири проценти во споредба со претходната генерација.

Најдобра можна превенција од несреќи за заштита на сите учесници во сообраќајот

Безбедносните карактеристики што се користат во новиот Actros L, исто така, ја зајакнуваат позицијата на производителот како еден од пионерите во индустријата. Честопати овие системи значително ги надминуваат строгите стандарди на Општата регулатива за безбедност (GSR), која ќе стапи на сила од јули 2024 година и ќе наложи широк опсег на системи за помош на возачот за дополнително подобрување на безбедноста на патиштата за сите учесници во сообраќајот. Опремувањето на возилото со камери и сензори е многу важно за ефикасноста на ваквите системи. Со цел да даде уште подобар придонес во спречувањето на несреќи, Daimler Truck разви нова електронска платформа која овозможува уште поголем поглед напред и настрана преку таканаречената фузија на сензори, односно комбинирање на податоци од радар и камера. Електронската платформа нуди 20 пати побрза обработка на податоци и вкупно шест инсталирани сензори – четири странични радари со краток дострел напред и назад, десно и лево, еден преден радар со долг дострел во средината и мултифункционална камера во шофершајбната – сега може да покрие агол од 270 степени околу возилото. Благодарение на значително зголемениот агол на гледање, вградените системи за помош можат уште подобро да ги користат своите предности.

Active Brake Assist 6 со надгледување на повеќе ленти

Пример за тоа колку е ефикасна технологијата за фузија од 270 степени и што значи да се надминат GSR регулативите е веќе шестата генерација на Active Brake Assist (ABA). Најновиот асистент за итно сопирање на Daimler Truck сега може да изврши автоматско максимално сопирање до целосно запирање при брзини до 60 км/час пред да премине, сообраќајот од спротивната страна или други учесници во сообраќајот во истата лента. GSR повикува на проширен одговор за пешаците и велосипедистите за нови камиони и автобуси/тренери само од 1 јули 2026 година. При брзини до 80 км/час, системот може да реагира пред неподвижни возила со максимално сопирање до крај, како што беше порано. Дополнителна вредност на ABA 6 е следењето на повеќе ленти на растојанија до 250 метри за уште подобро откривање на опасност.

Active Sideguard Assist 2 со проширена функционалност на страната на возачот

Втората генерација Active Sideguard Assist (ASGA) исто така го покажува степенот до кој опремувањето на возило со шест сензори и поврзаниот зголемен агол на гледање ја зголемува безбедноста на патиштата. ASGA 2 го следи сообраќајот од страната на возачот и совозачот и со својот двостепен систем за предупредување може да ги предупреди возачите за потенцијални опасности, така што навремената интервенција може да ја ублажи критичната ситуација во сообраќајот. Активната предупредувачка зона се протега до 30 метри позади и седум метри пред возилото, работејќи со брзина до 30 км/час. Дополнително, системот може да иницира автоматско сопирање за целосно да го запре возилото во црвената предупредувачка зона до сопствената брзина на вртење од 20 км/час, доколку возачот не реагира на претходното звучно и визуелно предупредување. Оваа карактеристика, исто така, ги надминува барањата на GSR, кој само пропишува дека Sideguard Assist мора да издаде предупредување доколку е потребно. Покрај тоа, ASGA 2 има интелигентен концепт за предупредување за промена на лентата заснован на сопствената позиција на лентата на возилото.

Front Guard Assist го следи сообраќајот пред возилото

Новиот Front Guard Assist може да биде корисна карактеристика за спречување несреќи со пешаци или велосипедисти кои можеби се директно пред камионот кога се движи. Системот за помош го следи сообраќајот пред возилото и го поддржува возачот кога возилото е во мирување, кога се движи и на раскрсници. Ако системот детектира неподвижни или подвижни предмети пред возилото, го поддржува возачот во ситуации на возење до 15 км/час со испраќање на предупредувачки пораки како дел од системот за предупредување во две фази. Технологијата на фузија од 270 степени ја покрива мртвата точка пред возилото од 0,8 метри до приближно четири метри низ целата ширина на возилото.

Со сите системи, Daimler Truck во целото свое портфолио на производи ја следи целта да ги поддржува и олеснува возачите што е можно повеќе за време на нивните патувања, во рамките на границите на системот. Сепак, системите не се во состојба да ги поместат границите на физиката. Затоа, возачот останува целосно одговорен за безбедно возење на возилото во секое време, како што налага законот.

Хармоничен целосен пакет за опуштено потпомогнато возење

Покрај системите за помош на возачот кои се фокусирани на безбедноста во сообраќајот, новиот Actros L го привлекува вниманието и на добро координираната интеракција на функциите како Active Drive Assist 3 (ADA) и интелигентниот систем за пренос, Predictive Powertrain Control (PPC). ADA дозволи полуавтоматско возење (SAE ниво 2) во камионот за сериско производство од 2018 година и сега се лансира во третата генерација. Почнувајќи од јуни 2021 година, втората генерација на ADA е подобрена со функција за итно запирање. ADA 3 сега дополнително ја подобрува поддршката за возачите во надолжното и страничното водење на камионот. Напредно PPC, од друга страна, придонесува за релаксирано возење со тоа што автоматски ги зема предвид топографијата, формата на патот и сообраќајните знаци за најефикасен можен начин на возење. Почнувајќи од април 2025 година, информациите за маршрутата од системот за навигација исто така ќе бидат интегрирани за да се овозможи подобро откривање на претстојните настани на пат. Ова им овозможува на возачите да избегнат непотребно сопирање, забрзување и менување брзини.

Паметни дигитални решенија за уште поефикасна употреба

Mercedes-Benz Trucks нуди сеопфатен опсег на дигитални решенија и услуги околу новиот Actros L за да ги поедностави процесите и работните текови за операторите на возниот парк. TruckLive нуди бесплатен пристап до решенија за дигитални услуги за камионите на Mercedes-Benz. Ова вклучува различни услуги за поврзување што може да се користат на постоечките платформи како што е MyTruckPoint. На пример, Maintenance Management обезбедува подобрена достапност на возилото, додека Live Traffic помага во планирањето на маршрутата со обезбедување податоци за сообраќајот во реално време преку навигација. Новите поврзани услуги, како што се безжични ажурирања или Service24h Connected, веќе може да се користат оваа година. Дополнителни компоненти моментално се во фаза на планирање.

Премиум телематските услуги на Fleetboard се исто така поврзани со висока додадена вредност за профитабилен систем за управување со возниот парк. Еден пример вклучува анализа на распоредување на Fleetboard, која ги доловува и обработува техничките податоци од Actros L. Карактеристиките на возењето може да се проценат и оптимизираат врз основа на овие податоци. Ова придонесува за оптимизирање на потрошувачката и намалување на абењето, како и поголема искористеност на возилото и подобар отпечаток на CO2. На крајот, ова може одржливо да ја зголеми вкупната економска употреба на возниот парк.

Покрај тоа, со интелигентно вмрежување, Mercedes-Benz Trucks Uptime ја зголемува достапноста на новиот Actros L. Системот постојано го дијагностицира статусот на возилото и дава конкретни препораки за акција. Овој пристап овозможува рано откривање на потребите за поправка за да се намалат дефектите и ги поддржува клиентите во навремено организирање на потребната работа – сето тоа притоа земајќи го предвид нивното специфично оперативно планирање. Резултатите вклучуваат подобрена предвидливост на посетите на работилниците, зголемена достапност на возила и повисоки нивоа на безбедност во сообраќајот. Mercedes-Benz Trucks, исто така, им нуди на своите клиенти различни договори за услуги со предвидливи месечни трошоци за да се обезбеди максимална достапност на возилото и минимален прекин на работата. Mercedes-Benz Trucks Complete беше воведен и како премиум пакет, кој формира сеопфатен сервисен пакет кој ја покрива целата работа во работилницата, вклучително и деловите за носење.

Remote video URL
реклама

Се бараат доброволци за експеримент: За 60 дена ќе добијат 18.000 евра

Read more

Како би изгледала Европа ако светското море се подигне за 100 метри?

Read more

Наутро или навечер - кога е најдобро да земате витамин Д?

Read more

Скопје блеска во новогодишен амбиент среде април

Read more

Авто новости

Стокец од 10.000 евра!

Read more

Погледнете го единствениот Lanzante McLaren Senna GTR LM 25 во светот

Read more

Мал, но моќен: Поздравете го потполно електричниот мал SUV Volvo EX30

Read more

Porsche Panamera, Audi Q8 и Volkswagen ID.7 се победници!

Read more
 

Автомобили

Стокец од 10.000 евра!

Читај повеќе
  • filter

Погледнете го единствениот Lanzante McLaren Senna GTR LM 25 во светот

Читај повеќе
  • play_arrow
  • filter

Мал, но моќен: Поздравете го потполно електричниот мал SUV Volvo EX30

Читај повеќе
  • filter

Porsche Panamera, Audi Q8 и Volkswagen ID.7 се победници!

Читај повеќе
  • play_arrow

Бензин, дизел или хибрид: Кое е најбрзото BMW од Серија 3?

Читај повеќе
  • filter

Први фотографии од новиот Alfa Romeo: SUV Milano од секој агол

Читај повеќе
  • play_arrow

Топ 15 неверојатни полициски возила

Читај повеќе
  • filter

Редизајнираниот Audi S3 сега е уште помоќен и позабавен

Читај повеќе
  • play_arrow

Уникат од милион долари: Revuelto Arena Ad Personam со 1015 КС

Читај повеќе