Чек дис аут

Пет светски чуда кои ги привлекуваат туристите, а ги збунуваат научниците

22. јануари 2020 - 13:44 | М.С.

Планетата Земја изобилувa со неверојатни геолошки структури како што се кристални пештери, кањони или вулкани. Научниците со векови наназад се обидуваат да ја објаснат причината поради нивното настанување, но некои од нив остануваат вечна мистерија.

Окото на Сахара, Мавританија

Овој необичен феномен има концентрични кругови со пречник од 28 километри. Геолозите на почетокот тврдеа дека настанало по ударот на астероиди, но помеѓу круговите нема истопен камен со кој би ја потврдиле оваа теорија.

Многумина сметаат дека ова се остатоци од стариот континент Атлантида.

Езерото Хилиер, Австралија

Ова мало езеро се наоѓа на островот покрај Западна Австралија. Неговата розова боја го направи да биде единствено во светот.

Езерото прв го забележал британскиот истражувач Метју Флиндерс кој ги анализирал примероци од водата, но не можел да објасни што ја создава неговата неверојатна боја.

Големиот кањон во САД

Кањонот е поделен на половина.

Геолозите коишто ја проучуваат аномалијата во кањонот забележале многу камење и фосили од пред 540 милиони години. 

Необични тревници- САД

Ова чудо на природата се наоѓа во близина на Олимпија, Вашингтон.

 

 

Во 1841 година ги откри американскиот научник Чарлс Виликс, сметајќи дека станува збор за гробници, но откако ги откопал се уверил дека тие се празни. Сè уште не се знае како настанале.

Магични кругови- пустина во Намибија

Во непосредна близина на Намибија се наоѓаат црвени кругови на земјата кои се обраснати со трева.

Доколку ги набљудувате од птичја перспектива, ќе сфатите дека овие дамки се простираат долж пустината.

Народот верува дека ова се стапки на Боговите, пишува Mental Floss.

Коментирај